Читај ми!

Vežba bezbednosti Kfora, kosovske policije i Euleksa

Operacija koju je predvodio NATO, u partnerstvu sa kosovskom policijom i misijom Evropske unije za vladavinu prava (Euleks), izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, saopštio je KFOR.

Vežba "Ujedinjeni odgovor" održana je u bazi KBS-a u Đakovici, a trupe su uvežbavane u primeni pristupa bezbednosti na tri nivoa, koji kosovsku policiju predviđa kao prvu u lancu odgovornosti,  uz podršku Euleksa i Kfora kao trećeg nivoa odgovora, navodi se u saopštenju.

Dodaju da su Kforova komponenta u vežbi bile trupe iz jedanaest država, sastavljene od svih jedinica raspoređenih na Kosovu.

"Ovonedeljna vežba bila je deo kontinuirane posvećenosti Kfora obuci svojih kombinovanih snaga za rešavanje bilo koje situacije koja bi se mogla pojaviti, u bliskoj saradnji sa svojim bezbednosnim partnerima. Vežbu je na realističan način osmislila Kforova Regionalna komanda Istok, pod vođstvom SAD, kako bi obučila sve aktere za zajednički i koordinisan rad na deeskalaciji napete situacije i uspostavljanju reda", napominje se u saopštenju.

Vežba "Ujedinjeni odgovor" odslikava, napominju, prisustvo Kfora na Kosovu, multinacionalnu posvećenost obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine.

Komandant Kfora general-major Mikele Risi istakao je važnost obuke za održavanje misije koju predvodi NATO.

"Obukom osiguravamo svoju spremnost i upravo iz te spremnosti crpimo svoj kredibilitet. Naša bezbednosna misija zahteva da KFOR bude uverljivo sredstvo odvraćanja", istakao je general-major Mikele Risi.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво