Linkovi

Nica odaje poštu žrtvama dok zvaničnici upozoravaju na nove napade


Građani polažu cveće ispred crkve Notr dam u Nici, u kojoj je u napadu nožem ubijeno troje ljudi, 30. oktobar 2020. (Foto: Rojters/Eric Gaillard)
Građani polažu cveće ispred crkve Notr dam u Nici, u kojoj je u napadu nožem ubijeno troje ljudi, 30. oktobar 2020. (Foto: Rojters/Eric Gaillard)

Ministar unutrašnjih poslova Francuske rekao je u petak da su verovatni novi napadi ekstremista i da je zemlja u ratu protiv islamističke ideologije, nakon drugog smrtonosnog napada nožem u francuskim gradovima poslednje dve nedelje.

Ministar Žeral Darmanen obratio se dan nakon što je napadač, uzvikujući "alahu akbar" (bog je najveći), ubio troje ljudi u crkvi u Nici. Jednoj žrtvi je odsečena glava.

"U ratu smo protiv unutrašnjeg i spoljašnjeg neprijatelja. Moramo da razumemo da je bilo i da će biti drugih događaja kao što su ovi užasni napadi", rekao je Darmanen za RTL radio.

Šef policije Nice rekao je u petak da su hrišćanski i državni objekti u opasnosti od ekstremističkih napada, zbog čega su lokalni policajci u stanju pripravnosti.

Predsednik Emanuel Makron rasporedio je hiljade vojnika da štite važnu infrastrukturu kao što su verski objekti i crkve, a stepen pripravnosti u Francuskoj je podignut na najviši nivo.

Napad u Nici dogodio se u trenutku kada raste nezadovoljstvo muslimana širom sveta zbog toga što Pariz brani pravo na objavljivanje karikatura proroka Muhameda. Demonstranti, koji karikature smatraju uvredom, protestovali su protiv Francuske u nekoliko zemalja sa muslimanskom većinom.

Desetine hiljada muslimana protestovale su u petak u Bangladešu, uzvikujući slogane kao što je "bojkojtujte francuske proizvode" i nosili transparente na kojima je Makron nazvan "najvećim svetskim teroristom".

Protesti protiv Francuske u Bangladešu
Protesti protiv Francuske u Bangladešu

Napadač iz Tunisa

Glavni francuski tužilac za anti-terorizam rekao je da je osumnjičeni za napad nožem u Nici rođen u Tunisu 1999. godine, a da je 20 septembra stigao na italijansko ostvro Lampeduza, jednu od glavnih evropskih stanica za migrante iz Afrike. Izvori iz bezbednosnih snaga Tunisa i francuske policije imenovali su ga kao Brahima Auisauija.

Tužilac Žan Fransoa Rikar rekao je da je osumnjičeni došao u Nicu vozom u četvrtak ujutro, pre nego što je u crkvi ubio 55-godišnjeg muškarca i odsekao glavu 60-godišnjoj ženi.

Takođe je nožem napao 44-godišnju ženu, koja je pobegla u obližnji kafić gde je podigla uzbunu pre nego što je preminula. Policija je po dolasku na mesto napada pucala i ranila napadača.

Porodica napadača u Tunisu saopštila je da je razgovarala sa njim nekoliko sati pre napada i da nije bilo nagoveštaja da planira nasilje.

Izvor iz pravosuđa naveo je da je u četvrtak veče priveden i 47-godišnji muškarac za kojeg se sumnja da je biio u kontaktu sa napadačem, prenosi agencija Rojters.

Napad u Nici dogodio se manje od dve nedelje nakon ubistva nastavnika istorije u Parizu Samuela Patija, kojem je odrubljena glava.

Napadač, 18-godišnji Čečen, koji je ubio Patija rekao je da "želi da ga kazni jer je učenicima pokazivao crteže proroka Muhameda" na času građanskog vaspitanja.

Takoođe je reč o drugom ekstremističkom napadu u Nici proteklih godina. U julu 2016. godine, ekstremista je kamionom uleteo među građane koji su slavili Dan pada Bastilje. Poginulo je 86 osoba.

Stanovnici Nice su u petak ujutro ispred crkve Notr Dam ostavljali cveće i palili sveće.

"Ja sam iz Nice i ovo je još jedna tragedija. Mi smo slobodna zemlja. Trebalo bi da volimo slobodu - to je poruka svetu. Ni jedan bog ne bi trebalo da ubija", poručio je jedan od stanovnika Nice.

XS
SM
MD
LG