Opština Požega ima službene vozače, ali angažuje nove 1Nikitović i Diković Foto: N. Kovačević/Jutjub

Udruženje građana Inicijativa za Požegu je podnela Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije krivičnu prijavu protiv Đorđa Nikitovića, predsednika opštine Požega, zbog sumnje da je izvršio zloupotrebu službenog položaja, i Ljubivoja Dikovića, radnika Sportsko- kulturnog centra u tom gradu, zbog sumnje da je podstrekavao izvršenje tog krivičnog dela.

Nikitović i Diković su članovi Poverenštva SNS u Požegi, koji je formiran prošle godine po raspuštanju odbora te stranke, a nakon hapšenja čelnika te lokalne samouprave, takođe naprednjaka, osumnjičenih za korupciju.

U prijavi je navedeno da je Nikitović, 7. septembra ove godine, u ime Opštine Požega, potpisao „fiktivan, štetan i nezakonit“ ugovor o dopunskom radu sa Dikovićem, koji je već zapolen u SKC, ustanovi čiji je osnivač opština.

Iako ima službenog vozača, kako se navodi, Nikitović je angažovao Dikovića kao svog vozača i rukovodioca voznog parka njegovog kabineta, uz obavezu da mu, kao predsedniku opštine i komandantu Štaba za vanredne situacije, „bude na raspolaganju radnim danima od 15 časova do 7 časova ujutro narednog dana, a subotom i nedeljom neprekidno 24 časa“.

Ugovorom, koji je Danasu dostavila Inicijativa za Požegu, opština se obavezala da će Dikoviću, u naredne dve godine, isplaćivati mesečnu naknadu u neto iznosu od 50.000 dinara.

„Osumnjičeni Đorđe Nikitović je iskorišćavanjem svog službenog položaja, osumnjičenom Ljubivoju Dikoviću pribavio imovinsku korist u vidu zarade koju ostvaruje po osnovu navedenog ugovora, imajući u vidu da je reč o fiktivnom radnom odnosu“, piše u krivičnoj prijavi u kojoj se ističe da je taj ugovor u suprotnosti sa Zakonom o radu.

Navodi se i da ne postoji potreba za angažovanjem Dikovića, jer su u opštinskoj upravi, „predviđena dva radna mesta kojima je u opisu poslova upravljanje službenim vozilima opštine Požega“.

Uz navode da je predsednik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije i da, u slučaju vanredne situacije, verovatno, postoji potreba da poslove iz svoje nadležnosti obavlja i van redovnog radnog vremena, ističe se da je vanredna situacija u Požegi poslednji put proglašena u junu ove godine i to samo na delu njene teritorije.

Dalje se dodaje da je Diković, „duži vremenski period koristi službeno vozilo, kako tokom radnog vremena tako i nakon radnog vremena i to u privatne svrhe „i da je „navedeni ugovor zaključen isključivo kako bi se formalnopravno opravdalo njegovo neosnovano korišćenje tog vozila“.

„Na taj način je pribavljena imovinska korist za osumnjičenog Dikovića, koja se ogleda ne samo u korišćenju službenog vozila opštine Požega u privatne svrhe, već i u primanju mesečne naknade za fiktivni posao koji ne obavlja“, piše u prijavi.

Uz ocenu da „Požega i cela Srbija znaju da naprednjacima učešće u vlasti predstavlja isključivo način da dođu do svog mesta za državnim jaslama“, Inicijativa za Požegu je saopštila da je „period posle hapšenja naprednjaka Milana Božića, predsednika opštine, Zorice Mitrović, predsednice SO, i Velimira Maksića, načelnika Opštinske uprave, bio period straha u kome se „kraduckalo“, bez otvorenog kršenja zakona“. Nikitović i Diković iz tih hapšenja, ističe se, nisu izvukli nikakve pouke, i navodi da je Diković, inače trubač, „dobio stalni i dodatani „poslić“ preko stranke, da je bio član vladajuće garniture pre naprednjaka, a zatim i garnutire naprednjaka čije su vođe pohapšene“.

„Protok vremena i ,,dobijeni“ izbori, učinili su da se ponovo osete sila i bes, te da bahatost dostigne nekadašnje visine. Poslovi preko stranke i zapošljavanje članova porodice su postali malo. Osetili su da je vreme da dođu do dodatnog keša – na račun građana“, ocenio je Bogdan V. Radovanović iz Inicijative za Požegu, koja je, osim tužilaštvu, podnela i prijave inspekciji rada, upravnoj i budžetskoj inspekciji.

Predsednik opštine Đorđe Nikitović nije se javljao Danasu na telefonske pozive.

„Unutrašnja kontrola“

Inicijativa za Požegu je saopštila da predsednik opštine, sprovodi svojevrsnu „unutrašnju kontrolu“ u opštinskoj upravi, kako bi saznao kako je to udruženje građana došlo do spornog ugovora, i ocenila da se od „svih zaposlenih u opštinskoj upravi očekuje da prikrivaju sve ono što je protivno interesima građana“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari