Biznis
AMAZON SKORO UTROSTRUČIO DOBIT "Ova praznična sezona biće bez presedana"

AMAZON SKORO UTROSTRUČIO DOBIT "Ova praznična sezona biće bez presedana"

Američki internet maloprodajni div Amazon izvestio je o skoku dobiti i prihoda u trećem tromesečju zahvaljujući pojačanoj tražnji za uslugama dostave u vreme pandemije korona virusa.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
bezos 08 foto Tanjug AP Foto: Tanjug/AP
bezos 08 foto Tanjug AP

Neto dobit američke kompanije sa sedištem u Sijetlu gotovo je utrostručena, na 6,33 milijarde dolara, pokazao je izveštaj objavljen u četvrtak. Operativna dobit gotovo je udvostručena, na 6,19 milijardi dolara, prenosi portal Novac.hr.

Foto: shutterstock

Prihodi su uvećani za trećinu, na 96,15 milijardi dolara. Na tržištu Severne Amerike porasli su 39 odsto, na 59,37 milijardi dolara, a gotovo isti procentualni rast zabeležen je i u međunarodnoj prodaji, na 25,17 milijardi dolara.

Snažan rast kompanija je beležila i u poslovanju sa uslugama u oblaku, Amazon Web Services, za 29 odsto, na 11,60 milijardi dolara.

U četvrtom tromesečju očekuju prihode u rasponu od 112 do 121 milijardu dolara, što bi predstavljalo rast od 28 do 38 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal.

Operativna dobit trebala bi se u poslednjem ovogodišnjem tromesečju kretati u rasponu od milijardu do 4,5 milijardi dolara, uz pretpostavku o oko četiri milijarde dolara troškova povezanih sa covidom 19. U poslednja tri prošlogodišnja meeseca iznosila je 3,9 milijardi dolara.

Ove nedelje objavili su da su zaposlili 100 hiljada sezonskih radnika kako bi mogli pokriti očekivanu veliku potražnju za praznike.

Pročitajte još

"Nikada tako puno klijenata nije odlučilo poraniti sa kupovinom poklona za praznike i to je tek jedan od razloga što će ova sezona biti bez presedana", izjavio je u saopštenju Džef Bezos.

Ljudi zbog pandemije koronavirusa sve više naručuju putem interneta, ali zaraza je teško pogodila i radnike Amazona. Početkom meseca kompanija je objavila da je gotovo 20 hiljada njenih radnika od početka marta dobilo pozitivan rezultat testa na covid 19.

Iako su u Amazonu tom prilikom naglasili da podaci o ukupno 1,37 miliona radnika u direktnom kontaktu s kupcima pokazuju nižu stopu zaraze nego što se očekivalo, radnici u logističkim centrima poručili su da ih kompanija nije primereno zaštitila od zaraze.