Čestitka Varhejia (ni)je formalnost 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji čestitao je preksinoć putem Tvitera na izboru nove Vlade Srbije i pozdravio najave da će ona biti posvećena ubrzanju reformi.

„Radujem se saradnji sa premijerkom Anom Brnabić, Vladom i Skupštinom na reformama na putu ka EU i na sprovođenju Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan u korist svih. Pozdravljam snažnu posvećenost vlade ubrzanju reformi i njihove primene“, poručio je on.

Upitan da li Varhejieva čestitka znači da je za Evropsku uniju nova vlada legitimna, iako je veliki deo opozicije bojkotovao izbore, Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, za Danas kaže: „Što se stava EU tiče, mislim da se on ogleda u Izveštaju Evropske komisije, koji je opisao stanje stvari u Srbiji i koji je lošiji po režim od svih prethodnih. Zbog toga uskoro očekujem i evropsko posredovanje u dijalogu oko izbornih uslova i održavanja vanrednih izbora u Srbiji. Takođe, kako nas tretira Evropa, vidi se i po tome što nijedno poglavlje nije otvoreno za godinu dana. Što se tiče tviter poruka pojedinih predstavnika EU, smatram da one predstavljaju njihov lični stav, na osnovu različitih motiva.“

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, ističe: „Ja se nadam da Evropska unija nije Varheji.“

– Nažalost EU toleriše i takve autokratije kao što je Orbanova i ona u Poljskoj. To nije Evropa kakvu žele Evropljani, siguran sam, a ni kakvoj teže evropski orijentisani građani Srbije. EU je ugrožena i njene vrednosti takođe. Sigurno da čestitka Varhejia nije čestitka većinske Evrope koja ceni demokratiju, raznolikost, slobodne medije, prezire autokrate i ratne huškače. Neka se EU pozabavi sa Varhejiem. Naša muka je diktatura Aleksandra Vučića, koja nažalost svoje inačice ima i u srcu EU. Evropske vrednosti se brane danas i u Srbiji. Iako nam takvi kao Varheji samo odmažu. Poručio bih, odnosno pitao gospodina Varhejia, sećate li se možda autokratije u vašoj zemlji kroz istoriju. I da li je podržavate?, napominje Veselinović.

Govoreći na istu temu, Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, konstatuje: „Novoizabrana vlada nema legitimitet, jer je izabrana na osnovu rezultata nelegitimnih, lažnih, izbora. Ta vlada nema legitimitet zato što je ne podržava većina građana Srbije. Ona nema legitimitet ni zato što je nametnuta od strane jednog čoveka, a nije izabrana od strane parlamenta.“

– Naposletku, ta vlada nema legitimitet zbog toga što je sastavljena od nekompetentnih ljudi, među kojima će većina voditi ministarstva koja sa njihovom strukom nemaju nikakve veze. Sve ovo su nesporne činjenice. Ljubaznost jednog evropskog komesara, koji je putem društvenih mreža, čestitao izbor vlade, te činjenice ne može da poništi. Verujem da to nije ni bila namera komesara Varhejia. Čestitka je samo diplomatska formalnost, stvar protokola, a ne suštine. Suština je u izveštaju Evropske komisije kada je reč o stanju demokratije u Srbiji, a činjenica da nema opozicije u Skupštini, govori o prirodi izbora u našoj državi. U jednopartijskom parlamentu ne mogu se donositi evropski zakoni i toga su duboko svesni i evropski zvaničnici i naši građani, poručuje Rakić.

Poruka nemačke zvaničnice

I nemačka zvaničnica Suzan Šulc uputila je putem Tvitera čestitke novoj vladi. Ona je ocenila da je „preovlađujuća parlamentarna većina idealna osnova za brzu primenu važnih reformi, naročito onih koje se odnose na vladavinu prava, slobodu medija i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari