Gradonačelnik Pirota: Imamo brojne projekte za čiju realizaciju nam je potrebna pomoć ministarstva 1Foto: Zoran Panić

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je za Danas da ovaj grad ima spremne brojne projekte za čiju realizaciju očekuje pomoć Vlade Srbije i resornih ministarstava a vrednost pojedinih projekata je i do nekoliko miliona evra.

Nadam se da će nova Vlada prionuti na posao i za narednih godinu i po dana ostvariti rezultate”, rekao je Vasić.

Vasić je rekao da Pirot ima spremne projekte za mnoga ministarstva, za finansiranje iz gradskog budžeta za narednu godinu, za javna preduzeća i za prekograničnu saradnju.

Vrlo brzo ćemo uspostaviti kontakt sa ministrima.Imamo set spremnih projekata za čiju realizaciju ćemo tražiti pomoć ministarstava“, rekao je Vasić.

On je dodao da će u Pirotu početi izgradnja otvorenog plivačkog bazena i to je jedan od projekata za čiju izgradnju su potrebna značajna finansijska sredstva.

Siguran sam se da ćemo ovaj bazen izgraditi sredstvima iz gradskog budžeta, a ako bude pomoći države, ona je svakako dobrodošla“, rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, Grad Pirot ima nekoliko projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Reč je o projektima za izgradnju Kompostane, proširenje postojeće Regionalne deponije, završetak radova na sekundarnoj separaciji otpada i instaliranju opreme za ovu separaciju. Imamo projekat sanacije postojećeg smetlišta. Uveliko se završava izrada studije izvodljivosti za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Zaista je reč o značajnim i skupim projektima iz ove oblasti. Imamo i projekte oko zamene vodovodne mreže u gradu i završetak kanalizacije u selima Berilovac i Izvor”, rekao je Vasić.

Od ostalih projekata, Vasić izdvaja izgradnju zgrade Službe za hitnu medicinsku pomoć, Doma za starije, uredjenje fasade i zgrade Doma Vojske, kupovinu zemljišta u staroj industrijskoj zoni, izgradnju Transportno -logističkog terminala u Slobodnoj zoni i saobraćajnice do terminala, opremanje nove industrijske zone…

Imamo projekte u vrednost od milion dinara do nekoliko miliona evra”, rekao je Vasić.

Grad Pirot godinama unazad uspešno sarađuje sa nemačkim organizacijama HELP i GIZ i Nemačkom razvojnom bankom KFW.

Nemci daju podršku zemljama i regionima jugoistočne Evrope da bi one osnažile svoju ekonomiju. U saradnji sa HELP-om donira se oprema za pokretanje sopstvenog posla osetljivim grupama i malim preduzetnicima u gradu, GIZ organizuje obuke za poslodavce . Sa KFW-om smo radili dosta u oblasti vodosnabdevanja i toplifikacije grada. Najverovatnije ce glavni finansijer ako ne i stoprocentni za izgradnju Postojenja za prečišćavanje otpadnih voda biti upravo Nemačka razvoja banka KFW a reč je o kapitalnoj investiciji”, rekao je Vasić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari