DODIK UPUTIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI AMFILOHIJA: Ne tuguje samo Crna Gora, mitropolit obezbedio mesto među velikanima pravoslavlja
Foto: Marina Lopičić, Aleksandar Jovanović Cile

oglasio se vrh srpske

DODIK UPUTIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI AMFILOHIJA: Ne tuguje samo Crna Gora, mitropolit obezbedio mesto među velikanima pravoslavlja

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je saučešće svim pravoslavnim hrišćanima u Crnoj Gori, patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"Vest da je otišao istinski pastir svog naroda primio sam s osećajem velike tuge jer sam lično poznavao mitropolita Amfilohija i znao kakav značaj je imao njegov pastirski rad u Crnoj Gori, ali i šire. Danas ne tuguje samo Crna Gora ili naša Crkva, siguran sam da danas tuguje cela vaseljena jer je mitropolit Amfilohije svojim i naučnim i pastirskim radom obezbedio mesto među velikanima pravoslavlja", naveo je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH naglasio je da posebne izraze saučešća šalje srpskom narodu u Crnoj Gori, koji je "okrepljenje, utočište i zaštitu godinama pronalazio upravo u crkvi koju je simbolizovao mitropolit Amfilohije", saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) uputio je inicijativu da se u Republici Srpskoj (RS) proglasi dan žalosti povodom smrti mitropolita Amfilohija.

U inicijativi upućenoj Kolegijumu Narodne skupštine RS se navodi da je Amfilohije "svojim životom i delom pokazao kako se treba boriti za svoj narod i crkvu".

Predsednik SDS Mirko Šarović je povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija uputio telegram saučešća Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu. Mitropolit Amfilohije preminuo je noćas od posledica korona virusa.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track