Niš: Oskrnavljen spomenik partizanskim herojima sestrama Baković 1Foto: Beta/Biljana Ljubisavljević

Spomenik sestrama Baković, narodnim herojima stradalim u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u širem centru Niša, oskrnavljen je noćas tako što su ga za sada nepoznati počinioci isprskali plavim sprejom.

Stanari ulice na ulazu u park „Čair“, gde se spomenik nalazi, rekli su novinarima da je vandalizam uočen nakon utakmice između Radničkog i Partizana, koja se igrala na fudbalskom stadionu Radničkog u „Čairu“.

U niškoj Policijskoj upravi su kazali da nisu dobili nikakvu prijavu o oštećenju, ali da će po saznanju o tome izaći na lice mesta i obavestiti tužilaštvo.

Spomenik Rajki i Zdenki Baković bio je oskrnavljen i 2011. godine, kada su pripadnici organizacije „Srbska akcija“ preko bisti u gradu postavljali crne kese i antikomunističke parole.

Oni su saopštili da su to učinili kako bi skrenuli pažnju javnosti da je „komunizam ideologija diktature i zločina koja je u svetu odnela više od 100 miliona žrtava, a da u Srbiji još nije poražen ni prevaziđen“.

Spomenik sestrama, partizanskim herojima, podignut je 1988. godine povodom bratimljenja zagrebačke mesne zajednice nazvane njihovim imenom i niškog Čaira. On je jedan od pet spomenika u Nišu koji je posvećen ženama.

Rajka (21) i Zdenka (24) sa bratom Mladenom uključile su se u narodnooslobodilački pokret na samom početku okupacije Hrvatske i uspostavljanja NDH.

Oni su u Zagrebu imali trafiku, koja je postala mesto okupljanja komunista i u kojoj su se ostavljale poruke ili dogovarali sastanci aktivista. Preko Bakivića je komunikaciju vodio i Glavni štab Narodno oslobodilačke vojske Hrvatske.

U noći 20. decembra 1941. godine, agenti Ravnateljske sigurnosti upali su u njihov stan i uhapsili obe sestre i brata.

Rajku su pet dana mučili kako bi izdala saborce, ali ona to nije učinila i preminula je od posledica torture.

NJena sestra Zdenka je smrtno stradala na božićno jutro, kada je iskoristila nepažnju čuvatra i bacila se sa trećeg sprata sedišta Ustaške nadzorne službe, mada postoje indicije i da je bačena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari