Читај ми!

Projekat letelice "Osa" osvojio treće mesto na prestižnom takmičenju

Studenti Mašinskog fakulteta okupljeni u timu "Beoavia" postigli su još jedan veliki uspeh. Njihov projetakt letelice pod nazivom OSA osvojio je treće mesto na upravo završenom međunarodnom takmičenju "New Flying Competition 2020".

"Beoavia" je mlad studentski tim osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Tim se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica, i jedini su predstavnici iz Srbije i Univerziteta u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva.

Na "New Flying Competition 2020", koje je održano pod pokroviteljstvom Erbasa, tim "Beoavia" je osvojio treće mesto u konkurenciji sedam univerzitetskih timova iz Nemačke, Finske, Meksika i Kine, koji su se kvalifikovali u finale takmičenja, od ukupno prijavljenih 50 timova iz celog sveta.

Zbog pandemije kovida-19, takmčenje je, po prvi put, održano u onlajn okruženju. Timovi nisu putovali u Hamburg već su svoje projekte preko video-strima predstavili sa sportskih aerodroma na teritoriji država iz kojih dolaze – Beoavija, sa aerodroma "Ravan", nedaleko od Čačka.

Letelica OSA je projektovana da koristi prednosti vertikalnog poletanja i sletanja, a zatim da pređe u horizontalni let. Razvoj aviona sa ovim karakteristikama je trend u svetskoj avio-industriji. Njihova prednost je u tome što im za poletanje nisu potrebne velike poletno-sletne staze, a u letu koriste sve prednosti letelica s klasičnom konfiguracijom.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво