Zvezda – Protiv tradicije u Podmoskovlju

Autor: Darko Mitrović
petak 30.10.2020.
10:17
Izvor: Boris Jovanović, Sportske.net

Gde su stali Zvezdini fudbaleri, večeras nastavljaju njeni košarkaši.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Himki je jedna od onih ekipa koju ljubitelji košarke često preziru, kao „skorojeviće“ u evropskoj košarci. Tim iz Podmoskovlja postoji nešto više od 20 godina, odmah po osnivanju prve sezone su izborili plasman u elitu i završili u top 10. Radi se jasno o posledicama velikog ulaganja u region koji se nalazi blizu Moskve.

Debitovali su u FIBA Korać Kupu, tu je penziju dočekao legendarni Bazarevič, ali je tim imao i par dobro poznatih reprezentativaca, poput Nosova i Sizova. Sve veća ulaganja su u Podmoskovlje dovela i igrače poput Poceka, Oskara Toresa koji je imao i NBA iskustvo, i Argentinca Volkovskog čiji je prvi dolazak u Rusiju vezan za CSKA, a kasnije je posle Bostona i Grčke naplatio u Himkiju veliko ime.

Ali, klub je rastao, stigli su i do finala, prvo Evro Čelendža, a onda krajem prošle decenije i Evrokupa. Osvojili su kup Rusije, prvi trofej, sledeće godine su debitovali u Evroligi, a onda i slavili u VTB takmičenju koje okuplja klubove iz bivše SSSR. Izrasli u jaku ekipu, koja često dovodi poznate strance, veliki budžet je uslovio dva trofeja u Evrokupu, očigledno kada ne igraju Evroligu prejaki su za drugo po snazi evropsko takmičenje.

Ono što je takođe zanimljivo je da nikada nisu uspeli da prekinu dominaciju CSKA svog najvećeg rivala u domaćem prvenstvu, doživeli su nebrojeno mnogo poraza od „Armejaca“ u raznim finalima.

Ali, četiri godine su standarni u Evroligi, bili su na putu za plej of prošle sezone kada je prekinuto takmičenje. Velike ambicije su najavili svojevremeno dolaskom Planinića i Fridzona, Kasnije su stigli Koponen i Tajris Ris, a Šved, najbolji ruski košarkaš je i jedan od naplaćenijih u Evropi.
--
Cilj je uvek isti, da se izbori plasman u plej of, mada je ove godine počelo loše. Ostao je Šved, kao i legendarni Monija, vratio se Džordan Majki posle sezone u Realu.

Sa Devinom Bukerom, Šveđaninom Jerebkom, Janisom Timom, Švedom, i našim Jovićem, uz igrače kakav je „Mus“ Monro, Karašev, Dairis Bertans, MeKoluma pojačanje iz Uniksa, da ne pominjemo nekoliko domaćih igrača, imaju jedan od najboljih rostera u ligi.

U to nema sumnje, u tim je uložen ogroman novac, pa su i ambicije takve. Rimas Kurtinaitis se vratio na klupu prošle godine, on je pet sezona proveo u Himkiju pre toga, postoji ogroman kontinuitet. Za njih je šteta što je sezona završena zbog korone, mogli su mnogo.
-
baner 3
-
Mogu i ove sezone, Kimki je startovao sa pet poraza i oni su najveće razočaranje. Zbog toga je za neke utakmica protiv Zvezde poslednja šansa. Imali su problema i sa pandemijom i sa povredama. Početkom oktobra su Majki, Tima i Voronov bili pozitivni, pa onda Monro i Baraškov.

Sve se skupilo, ovo već deluje kao veliko upozorenje, ali još ima vremena za tim sa moskovske periferije.

Zvezda je dobila CSKA i Baskoniju, imaju 2-2 skor i neodigranu utakmicu sa Asvelom. Svojevremeno su Beograđani pre 13 godina preslišali Ruse u ULEB kupu, od 2015. U tri navrata crveno-beli su poraženi u gostima, dobili su dva meča kod kuće, jednom je, 2018. Himki odneo pobedu iz „Arene“.

U svakom slučaju, Moskovljani će dočekati na nož naš tim, samo dobrom odbranom Zvezda može do pobede.
-

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke