Dostupni linkovi

Ambasadorka SAD: Bezbjednosni sektor u CG onima sa dokazanom posvećenošću zapadnim vrijednostima


Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke)
Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke)

Podstičemo mandatara Zdravka Krivokapića i ostale čelnike većinske koalicije da obezbijede da pojedinci koji će biti izabrani na funkcije u novoj vladi, posebno na osjetljivim položajima u bezbjednosnom sektoru, imaju dokazanu posvećenost zapadnim vrijednostima, suverenitetu Crne Gore i evroatlantskom kursu, koji uključuje i odgovornosti članstva u NATO-u, poručila je ambasadorka Sjedinjanih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Govoreći o očekivanjima od nove vlade ambasadorka je u intervjuu za podgorički DAN podsjetila da su, nakon sporazuma koji su 9. septembra potpisali čelnici tri koalicije koje su osvojile većinu poslaničkih mjesta u parlamentu, SAD pozdravile njihovo obećanje da će Crnu Goru zadržati na evroatlantskom putu, nastaviti ključne elemente crnogorske vanjske politike i dati prioritet reformama.

"Mnogo sam puta rekla da će akcije govoriti više od riječi i sada, dok čekamo da se formira nova vlada, vrijeme je da mandatar Zdravko Krivokapić, predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i Dritan Abazović sporazum o principima pretvore u konkretne akcije, počevši od sastava nove vlade", kazala je Rajzing Rajnke.

Ona je istakla da su unapređenje vladavine prava i suprotstavljanje organizovanom kriminalu bili i ostali ključni izazov i najvažniji zadaci Crne Gore.

Demokratski front (DF), vodeća stranka pobjedničke koalicije, 26. oktobra, u otvorenom pismu tražila je od ambasadorke SAD u Džudi Rajzing Rajnke da se odredi povodom navodnog ultimatuma upućenog mandataru za sastav Vlade Crne Gore, Zdravku Krivokapiću.

Kako su naveli, Krivokapić ih je obavijestio da mu je jedan inostrani faktor ultimativno saopštio da lideri DF-a "ne mogu zauzeti ona mjesta u Vladi koja im je dao narod" te da su ovu informaciju dobili od Krivokapića “ubrzo nakon sastanka kojeg je mandatar imao u Vašoj (SAD) ambasadi”.

Podjela resora i personalna rješenja na čelu budućih ministarstava Vlade Crne Gore i dalje su kamen spoticanja dogovoru tri koalicije sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem.

Trojna koalicija koja je osvojila većinu na izborima 30. avgusta, od 8. oktobra, zvanično pregovara o podjeli resora u novoj Vladi i personalnim rješenjima.

Dan nakon izbora, 31. avgusta, lideri tri koalicije Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović objavili su principe na kojima će počivati buduća vlast, među kojima je bio princip “da će vlast biti ekspertska, konstituisana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost“.

Međutim, u postizbornom periodu, ideja ekspertske Vlade je naišla je na snažan otpor Demokratskog fronta koji insistira da njegovi prvaci zauzmu resore u Vladi.

XS
SM
MD
LG