Otkriven koralni greben viši od zgrade sa 100 spratova VIDEO

Naučnici u Australiji su, tokom mapiranja morskog dna, naišli na greben širok 1.5 km, a visok više od 500 metara. Poređenja radi, viši je od Empajer stejt bildinga u SAD, ogromne zgrade sa 102 sprata.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

11:05

Otkriven koralni greben viši od zgrade sa 100 spratova VIDEO
Foto: depositphotos/tanyapuntti

Ovaj greben nalazi se na severnom kraju čuvenog Velikog koralnog grebena, blizu Kvinslenda. Umesto tvrdim i oštrim koralima, prekriven je sunđerima, mekim koralima i morskom travom.

Uz pomoć podvodne kamere, naučnici sa Instituta "The Schmidt Ocean" su utvrdili i da veliki broj riba ovde živi, a kako su rekli, bez obzira na to što već nekoliko godina istražuju ovaj predeo, novo otkriće zadalo im je još mnogo neodgovorenih pitanja.

Ranije, istraživači su otkrili podvodne organizme sifonofore koji mogu da dostignu i do 40 metara dužine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: