Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
BRIS ĆE BITI UZET OD 120 GRAĐANA Od danas TESTIRANJE NA KORONU bez izlaska iz automobila

BRIS ĆE BITI UZET OD 120 GRAĐANA Od danas TESTIRANJE NA KORONU bez izlaska iz automobila

Prvih 120 građana biće danas testirano na virus korona na novoj lokaciji u Banjaluci, na Malti, i to dok sede u svojim automobilima.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Testiranje Bnajaluka Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Testiranje Bnajaluka

Zbog povećanog broja obolelih od virusa i velikih gužvi i čekanja na pregled kod Poliklinike, uređen je i ovaj punkt za uzimanje briseva građanima u automobilu.

Pacijentima će uputnice za testiranje izdavati Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja ili doktori iz Ambulante za akutne respiratorne infekcije (ARI), a medicinsko osoblje će im uzimati bris kroz prozor automobila, piše Srpskainfo.

Na ovaj način, poručuju iz Doma zdravlja, izbegava se bliži kontakt između ljudi, pacijenti će biti zaštićeni od hladnoće, kišovitog i ružnog vremena, a neće imati ni potrebu da traže parking, što je sada jedan od problema na Poliklinici.

– Svi pacijenti koji se budu trebali testirati na ovoj lokaciji biće obavešteni od naše HES službe, a odgovarajuća uputnica s potrebnim podacima će već biti pripremljena i čekaće ih ovde. Znači, samo pacijenti koje je pozvala naša služba moći će ovde obaviti testiranje – precizirala je direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović.

Pročitajte još

Pacijenti se naručuju na deset minuta, koliko je osoblju dovoljno da obavi testiranje. Ambulanta na Malti danas se otvara od 8.30, a ubuduće će s radom počinjati od osam sati.

– Ostavili smo i dalje mogućnost da se pacijenti, kojima pristup na Maltu nije odgovarajući, testiraju ispred Poliklinike, na prostoru gde se to radilo i do sada. Naše službe će voditi računa o tome ko se testira na novoj lokaciji na Malti, a ko ispred Poliklinike. Trudimo se da smanjimo gužve, da izađemo u susret pacijentima i smatramo da ćemo na ovaj način biti mnogo efektivniji u uzimanju briseva – rekla je Todorovićeva, koja je ponovo apelovala na sugrađane da se pridržavaju propisanih mera zaštite kako bismo svi zajedno pokušali ublažiti talas epidemije.

Nevena Todorović
Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija
Nevena Todorović

Nadležni očekuju da će tokom vikenda biti otvorena još jedna ambulanta u Docu, namenjena pacijentima s akutnim respiratornim infekcijama. Ovde će se pregledati pacijenti koji u porodici imaju osobu zaraženu virusom korona, a u međuvremenu su i sami razvili simptome kovid obolenja.

U kovid ambulanti u Docu biće raspoređen još jedan tim, pored jednog postojećeg, tako da će ova ambulanta ubuduće raditi u obe smene, s ukupno dva tima porodične medicine.

Predstavnici Doma zdravlja i Gradske uprave su dogovorili čitav set mera za unapređenje zdravstvene zaštite stanovništva. Najavljeno je da će biti povećan broj timova za rad u ARI ambulantama, pa će umesto šest, raditi deset timova koji će pregledati učenike srednjih škola i odraslu populaciju, dok će dva tima biti zadužena za decu predškolskog uzrasta i osnovce.

Domu zdravlja odobreno je 150.000 KM kako bi se angažovao dodatni broj medicinara sa Zavoda za zapošljavanje. Biće pozivani i medicinski radnici koji su otišli u penziju kako bi putem telefona pružali pacijentima dodatne informacije, savete i obaveštenja.

Kako je naglašeno, povećanje kapaciteta i broja zaposlenih radnika je značajno i zbog mogućnosti većeg odsustva medicinskih radnika ustanove usled bolesti i izolacije.

Testiranje Bnajaluka
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Testiranje Bnajaluka

Neophodno je ojačati i sestrinski kadar u ARI ambulanti sa po dve medicinske sestre u prvoj i drugoj smeni, radi većeg prijema telefonskih poziva i bržeg obavljanja trijaže prema proceni težine kliničke slike pacijenata, te naručivanja na pregled i davanja informacija građanima.

Takođe, potrebno je obezbediti još jedan tim u Službi hitne medicinske pomoći za pregled pacijenata s respiratornim tegobama, čija klinička slika zahteva neodložan pregled, i to u periodu od 20 do 24 časa, kada se zatvore sve ambulante porodične medicine i pedijatrijske ambulante, i kada je pritisak pacijenata na ovu službu najveći.

Biće obezbijeđene i dodatne mobilne telefonske linije, koje će služiti isključivo za komunikaciju timova porodične medicine s pacijentima pozitivnim na virus korona.

Povećava se broj kućnih poseta radi uzimanja briseva onim građanima za koje se sumnja da su pozitivni na virus, a koji su teško pokretni ili nepokretni ili su oboleli od teških bolesti.

Svim medicinskim radnicima Doma zdravlja, koji su radili od izbijanja epidemije do kraja septembra, odobrena je dodatna stimulacija za rad od 10 odsto na platu. U Banjaluci je, inače, juče regitrovano 187 novoobolelih.

Autobusi ostaju

U Odeljenju za saobraćaj kratko su nam potvrdili da neće biti nikakvih izmena za autobuse na prigradskim linijama, koji se inače parkiraju na terminalu Malta.