U kakvom je zaista stanju mitropolit Amfilohije? Doktorka: U ozbiljnom

Načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra CG izjavila da se stanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u prethodnom danu naglo pogoršalo.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2020.

05:48

U kakvom je zaista stanju mitropolit Amfilohije? Doktorka: U ozbiljnom
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Dr Jelena Borovinić-Bojović izjavila je nešto posle ponoći za sajt MCP da je on ipak hemodinamski stabilan.

Ona je u izjavi za portal Mitropolije precizirala da je do pogoršanja mitropolitovog stanja došlo zbog razvijanja pneumomediastinuma kao posledice obostrane difuzne upale pluća uzrokovane koronavirusom, na koji je mitropolit negativan već deset dana, kao i posledicom dugotrajne oksigene terapije.

"Nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficijencije Mitropolit je intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije na kojem se nalazi i u ovom trenutku. Hemodinamski je stabilan i borimo se da tako i ostane", rekla je Borovinić-Bojović.

Dodala je da je Amfilohijevo stanje ozbiljno, da je u njegovo lečenje uključen kompletan lekarski tim i da se neprekidno prate svi parametri. Na sajtu mitropolije je ranije navedeno da je prilikom kontrolnog pregleda u četvrtak ujutru mitropolita Amfilohija primećeno da malo otežanije diše uz bol u grudnom košu.

"Odmah su urađene sve analize. Takođe i skener plućne arterije i skener pluća. Snimak je pokazao da je uzrok otežanog disanja i bola pojava vazduha u sredogruđu ili pneumomediastinum, koji se često javlja u situacijama u kojima pacijent ima osetljiva pluća zbog dužine trajanja upalnog procesa i koji su na kiseoničkoj terapiji duži period, a gotovo je neizbežan kada se radi o starijim pacijentima",navodi MCP.

Skener pluća i plućnih arterija je pokazao da nema tromboze, a bronhoskopski nalaz da su disajni putevi čisti. Nalaz na srcu je takođe dobar, piše na sajtu MPC gde se dodaje i da će i u narednom periodu, kao i do sada izveštavati o svim promenama u vezi sa zdravstvenim stanjem Mitropolita Amfilohija, koji se od 6. oktobra nalazi na bolničkom lečenju od bolesti uzrokovane koronavirusom.

Pojedini mediji su preneli juče da je mitropoli preminuo, što je odmah demantovano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: