Marijuš Grigonis (© MN Press)
Marijuš Grigonis (© MN Press)

Ipak je to lider Evrolige: Asvel bez šestorice igrača vodio tri četvrtine, Žalgiris perfektan u gostima

Vreme čitanja: 2min | čet. 29.10.20. | 20:07

Uz 25 poena Marijusa Grigonisa u Vilerbanu

Svaka slučajnost je isključena. Vreme prolazi – Žalgiris ostaje na vrhu. Prošla je šesta evroligaška utakmica, tim iz Kaunasa i dalje važi za najprijatnije iznenađenje sezone. Potvrđeno na gostovanju u Vilerbanu, gde je uz dosta poteškoća slavio, ipak, očekivanu pobedu nad Asvelom – 83:74.

Tim Martina Šilera je tri četvrtine gledao u leđa mladom francuskom timu , jurio ga celim terenom. I stigao. Kad se lome koplja, kad krv ključa, loptu je uzeo Marijus Grigonos i doneo Litvancima petu pobedu (treću na isto toliko gostovanja) u najkvalitetnijem kontinentalnom takmičenju.

Izabrane vesti

S tim što je Grigonos imao veliku podršku Lukasa Lekavičijusa, meč je završio sa 13 poena, od kojih je trojka (jedina njegova na meču) na tri minuta pre kraja bila jedan od ključnih detalja na putu ka slavlj. Zasluženom, ako se pogledaju dešavanja u drugom poluvremenu, posebno završnici, mada bi gosti morali čvrsto da stisnu ruku košarkašima domaćeg tima, pošto su ih preznojili kao retko ko. Iako su bili desetkovani.

Nedostajala su Asvelu šestorica profesionalaca: Noris Kole, Antoan Dio, Alerik Friman, Ričards Lomaž, Vilijam Hauard i Metju Marš. Trener Toni Parker bio je, posle dve i po sedmice bez zvanične utakmice, prinuđen da priključi nekoliko talenata iz omladinskog pogona, a to što mu je korona posekla kadar nije ga sprečilo da se isrpsi pred liderom Evorlige.

Domaćin je otvorio utakmicu serijom 7:0, do kraja prve četvrtine stekao dvocifrenu prednost (46:33), održavao je tokom trećeg perioda (za šta su najzaslužniji bili Čarls Kaudi i Dejvid Lajti) i onda počeo da pada. Može biti da se u tom delu utakmice najbolje moglo primetiti da francuski predstavnik nije u ritmu, te da nema dovoljno široku klupu. Bar ne kao sastav iz Kaunasa, koji je preko Grigonisa i Lekavičijusa počeo da topi prednost, da bi zakucavanjem Žofrija Lovernja početkom poslednje deonice poveo prvi put na meču (61:60). I kasnije, uz tek male probleme, upisao još jednu pobedu, posle Olimpijakosa, Himkija, Crvene zvezde i Efesa.

Kod Asvela je najefikasniji bio Čarls Kuadi sa 18 poena (četiri trojke iz šest pokušaja), pratio ga je Geršon Jabusel (17, tri trojke), dok je u gostujućem sastavu ekipu pokrenuo Marijus Grigonos (25 poena, 6/8 za dva, sedam od sedam sa penala), a važnu ulogu u stizanju prednosti rivala imao bivši Partizanov centar Žofri Lovernj (šest poena, tri skoka).

U narednom kolu, Asvel ide u goste Baskoniji, a Žalgiris čeka Real Madrid.

EVROLIGA – 6. KOLO

Četvrtak

CSKA M. – Valensija 84:75

/Džejms 17 – Kalinić 15/

Asvel – Žalgiris 74:83

/Kaudi 18, Jabusel 17, Lajti 16 – Grigonis 25/

20.05: (1,70) Makabi (14,5) Fenerbahče (2,30)

21.00: (1,30) Real Madrid (16,0) Bajern (3,90)

Petak

18.00: (1,60) Himki (14,5) Crvena zvezda (2,55)

20.00: (2,05) Olimpijakos (13,5) Anadolu Efes (1,90)

20.30: (3,05) Baskonija (15,0) Barselona (1,45)

**kvote su podložne promenama

Odloženo

Zenit – Panatinaikos

Milano - Alba



tagovi

ŽalgirisAsvelEvroligaMarijus GrigonisLukas Lekavičijus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara