Odbijene privatne laboratorije koje su tražile da rade PCR testove

Iz cele Srbije dve laboratorije su podnele zahtev Ministarstvu zdravlja da rade PCR testiranje na virus korona, ali su one odbijene, kažu u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije, uz obrazloženje da će se to testiranje raditi samo u državnim laboratorijama.
Odbijene privatne laboratorije koje su tražile da rade PCR testove
Foto: FoNet/AP
Kako pišu Južne vesti, Ministarstvo zdravlja je još u julu otvorilo mogućnost i za privatne ustanove da koriste PCR metodu za testiranje na virus korona, te su od tada one mogle da preko sajta Ministarstva podnesu zahtev kako bi dobile odobrenje, kažu iz Asocijacije.
 
Među zainteresovanima su bile i laboratorije iz Niša, ali iz Asocijacije sada kažu da su, prema njihovim podacima, jedine dve koje su podnele zahtev iz Beograda. Prošle nedelje su te dve laboratorije dobile rešenja o obustavljanju zbog nepostojanja uslova za dalje vođenje postupka.
 
"U obrazloženju se navodi da je Odlukom o proglašnju bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću propisano da se testiranje stanovništva na prisustvo virusa vrši u svim mikrobiološkim laboratorijama zdravstvenih ustanova u javnoj svojini, kao i u svim laboratorijama u javnoj svojini koje obavljaju poslove u oblasti zdravlja životinja, bezbednosti hrane, kontrole kvaliteta i bezbednosti mleka i ispitivanja zabranjenih, nedozvoljenih, štetnih i nepoželjnih supstanci u hrani i hrani za životinje, zdravlja bilja, semena i sadnog materijala i banke biljnih gena, a koje su pripremljene za laboratorijsko ispitivanje u smislu člana 21. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", kažu iz Asocijacije.
 
Kako je podnosilac privatna praksa, objašnjavaju iz Asocijacije, i osnovana je sredstvima u privatnoj svojini, uslovi da se pokrenuti postupak dalje vodi ne postoje.
 
U vezi sa PCR testiranjem u privatnim ustanovama poslata su pitanja i Ministarstvu zdravlja odakle se odgovori očekuju, navodi portal. Predstavnici niških laboratorija koji su govorili za Južne vesti još su u avgustu rekli da imaju kapacitete i uslove za PCR testiranje.
  • M.A..Pulmolog.

    30.10.2020 09:46
    PCR test 40ciklova.
    PCR test ima 40cikolva što je greška i što znači da pcr može detektovati i druge infekcije.

    Kada bi smo radili na pcr na 60-80 ceo svet bi bio bolestan.



    Neće da daju privatnim firmama da rade jer bi verovatno bilo manje pozitivnih na coronu.
  • mikrob

    30.10.2020 08:46
    Doza muljaze vredja inteligenciju, na zalost glupih je mnogo vise, preplasenih i previse.
    Moze testiranje na HIV, na druge veoma zarazne stvari ali ne moze na Covid19?
    Zasto nam se ne obracaju virusolozi sa konkretnim naucnim istrazivanjima i cinjenicama - pa i sa rezultatima obdukcije?
    Cemu uopste sluze mediji koji samo napumpavaju paniku toliko ocigledno i cija je jedina svrha zivot od neproverenih vesti?

    I ne zaboravite - ako vecina veruje u nesto ne znaci da je vecina u pravu...
  • Јое

    30.10.2020 07:58
    @Borko
    "Nikad mi neće biti jasno odakle ljudima poput ovog Hrvoja tolika mašta i tolika inspiracija."
    Вероватно, за разлику од тебе и осталих Вучићевић паћеника, човек нешто и прочита, а да то није упутство за употребу тоалет папира.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija