29. oktobar  2020. 19.31  | Izvor: RTV (Nemanja Popadić)

Klub "Kompas" pomaže osobama sa psiho-socijalnim problemima

NOVI SAD -

Osobe sa psiho-socijalnim problemima često su marginalizovane u našem društvu, a upravo su oni jedni od tih kojima je pomoć najpotrebnija. Klub "Kompas" je jedno od mesta gde imaju pomoć u prevazilaženju problema i različite vidove aktivnosti.

video icon

psiho, problemi

Klub "Kompas" u našem gradu postoji već nekoliko godina i jedan je od projektnih aktivnosti Udruženja građana "Patrija". Pružaju podršku osobama koje imaju poteškoća u psiho-socijalnom funkcionisanju. Jedni od redovnih članova tog kluba su Darko i Bojan, kojima mnogo znači podrška i sloboda koju tu dobijaju.

"Sami volonteri kažu da se ja mnogo bolje ponašam, mnogo sam društveniji i otvoreniji, na kraju krajeva i uspešniji na fakultetu. Ja mislim da bar 80 odsto uspeha pripisujem Kompasu", kaže Darko Rajović.

"Uglavnom svi su raspoloženi za ćaskanje, imamo izlete, redovno malo po Limanu. U ulici Mihajla Pupina smo bili na izletu, jako dobro, organizacija je jako dobra", kaže Bojan Vulović.

Udruženje trenutno čini oko 20 članova, a jedni od najčešćih problema sa kojima se susreću jesu diskriminacija i marginalizacija u društvu.

"Mislim da je to zaista bitno da nekako osobe koje se suočavaju sa psiho-socijalnim problemima, da ih vratimo na to, to je naprosto neki proces kroz koji prolaze i mislim da je na neki način u redu da traže podršku i da postoji neka zajednica koja će biti tu za njih, koja će ih podržati u tome i koja će razumeti njihove procese, i kroz samo to što prolaze kroz te procese, neće ih omalovažavati i neće im reći da su manje vredni ili slično", kaže Luka Todorović, stručni saradnik udruženja "Patrija".

U klubu "Kompas" će biti aktivni i ove zime, ali zbog pandemije korona virusa i vremenskih uslova, radionice će biti realizovane preko društvenih mreža. Kako bi one bile dostupne svima, udruženje je pokrenulo i humanitarnu akciju sa ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu računara.