');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

INCIDENT U KPZ NIŠ Iz zatvora završio u bolnici sa krvarenjem na mozgu, sin podneo prijave protiv stražara zbog prebijanja, u Upravi negiraju kršenje propisa

Lekari Kliničkog centra u Nišu bore se za život Mileta Ćirića (47) iz pirotskog sela Blato koji je, po izlasku iz niškog zatvora gde je izdržao trodnevnu prekršajnu kaznu, operisan zbog krvarenja na mozgu i nalazi se na respiratoru.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Krug KPDoma u Nisu Ras K Kamenov Foto: K. Kamenov / RAS Srbija
Krug KPDoma u Nisu Ras K Kamenov

Miletov sin Vladan Ćirić tvrdi da su njegovog oca ga pretukli zatvorski stražari zbog čega je OJT u Nišu podneo krivičnu prijavu za nanošenje povreda opasnih po život i zlostavljanje i mučenje.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) pak negiraju da je Ćiriću bilo ko naneo povrede opasne po život i da su neosnovane priče o zlostavljanju i mučenju, već da je dobio samo dva udarca gumenom palicom po leđima, u skladu za propisima o primeni mera prinude, jer pretio šipkom drugim osuđenicima i stražarima.

Pročitajte još

Ćirić je kažnjen sa 15.000 dinara jer je prevozio drva bez dokumentacije pa je 22. oktobra priveden u zatvor na tri dana jer mu je za plaćanje kazne nedostajalo 3.000 dinara.

- Pozvali su me iz KPZ Niš da dođem po njega 25. oktobra, rekli su da nije u dobrom stanju, da nije svestan. Zatekao sam ga u ćebetu sa penom na ustima, nije mogao da govori. Molio sam da pozovu Hitnu pomoć pa je prebačen u KC Niš gde je hitno je operisan zbog krvarenja na mozgu ali je i dalje u komi na respiratoru. Niti je živ niti je mrtav. Kada su mu podigli majicu u bolnici leđa i grudi su mu bili modri, kao da je pretučen. Zato sam podneo krivičnu prijavu i tražim da državni organi utvrde šta se desilo. U zatvoru su rekli da je bio epi napad i da je pao. On je imao pre pet, šest godina epi napad pa sam isprva i pomislio da je to u pitanju, ali kada sam video u kakvom je stanju, teško da je to zbog epilepsije - kaže Vladan.

Njegov advokat Marko Mitić navodi da je podneo OJT krivičnu prijavu protiv NN lica - radnika KPZ Niš jer "postoje osnovi sumnje da su službenici zavoda pretukli Mileta 24. oktobra i naneli mu teške telesne povrede opasne po život".

- Krivična prijava je podneta za krivična dela teška telesna povreda opasna po životi i zlostavljanje i mučenje pa shodno tome očekujem da tužilaštvo pokrene postupak i utvrdi činjenično stanje te da se utvrdi koja su lica tačno Miletu nanosila povrede kako bi ista odgovarala za učinjena krivična dela - kaže Mitić.

Zatvor u Nišu
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija
Zatvor u Nišu

U UIKS ističu da je veče pre izlaska Mile bio agresivan prema drugim prekršajnim kažnjenicima i stražarima, ali da nije mu niko nije naneo povrede opasne po život niti da je zlostavljan. Mile je, dodaju, 24. oktobra oko 4.45 časova remetio u Trećem paviljonu poluotvorenog dela zavoda galamio, vikao i metalnom šipkom, koju je odvalio od kreveta, udarao po krevetima "prekršajaca" i pretio im da će da ih tuče.

- Pokušao je i da udari drugo prekršajno kažnjeno lice A. P. Sve vreme je ispoljavao agresivno ponašanje i prema zaposlenima kojima je takođe pretio da će tom istom šipkom da ih udari. Pripadnici Službe za obezbeđenje su ga više puta opomenuli da se smiri i baci šipku. Nakon više opomena koje nisu dovele do toga da Ćirić prestane sa ponašanjem kojim ugrožava život i zdravlje drugih prekršajno kažnjenih lica i zaposlenih, prema njemu je najpre pokušano sa upotrebom fizičke snage, koja nije pomogla da se on smiri. Tek onda je upotrebljena mera prinude - gumena palica po dozvoljenim delovima tela (dva puta) u predelu gornjeg dela leđa, kada mu je i oduzeta šipka, a onda i mera prinude - vezivanje lisicama, objašnjavaju u UIKS.

U ovoj službi naglašavaju da se gore upotrebljene mere prinude prema licu lišenom slobode mogu primeniti u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i Pravilnikom o merama za održavanje reda i bezbednosti u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija „zbog fizičkog napada na drugo lice, nasilničkog ponašanja, samopovređivanja ili ugrožavanja reda i bezbednosti u zavodu“.

Pročitajte još

Fotografisani delovi tela na kom je primenjena mera prinude

- U skladu sa zakonom, Ćirića je nakon toga pregledao zavodski lekar i o svemu je sačinjena fotodokumentacija što podrazumeva slikanje delova tela na kome je upotrebljena mera prinude. Od Ćirića je uzeta pisana izjava o celom događaju i podneta mu je prijava za pokretanje disciplinskog postupka. Takođe uzete su pisane izjave od drugih prekršajno kažnjenih lica koji potvrđuju da ih je Ćirić napadao, ugrožavao i pretio im. Nakon ovog događaja, a zbog ispoljenog psihotičnog ponašanja, Ćirić je odveden na pregled na Kliniku za mentalne bolesti odakle je vraćen i smešten u zavodski stacionar zbog ovakvog ponašanja koje je i dalje pretilo da ugrozi živote drugih lica. Iz svega ovoga jasno je da Ćiriću nisu nanete telesne povrede opasne po život i neosnovane su tvrdnje o zlostavljanju i mučenju - navode u UIKS.

Nije bilo prijava za zlostavljanje

U UIKS podsećaju na prošlogodišnji izveštaj specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za pitanja mučenja i druge okrutne, nečovečne ili ponižavajuće kazne ili postupke Nilsa Melcera koji je izrazio zadovoljstvo što u zatvorima i pritvorskim jedinicima u nadležnosti Uprave za izvršenje krivičnih sankcija nije primio nijednu pritužbu na zlostavljanje.

- Takođe, Nacionalni mehanizam za prevenciju torture je i u svom Izveštaju za 2019. godinu, ponovio da je utvrđeno da se u izveštajnom periodu u RS nastavilo sa preduzimanjem aktivnosti na unapređenju zaštite prava lica lišenih slobode i prevencije torture i drugih oblika zlostavljanja. U tom smislu naveli su, da su brojna svedočenja nasumično intervjuisanih lica lišenih slobode, naročito u zatvorima, da nisu bili žrtve torture - navode u UIKS.

Nema vidljivih povreda na glavi

U KC Niš navode da je Ćirić operisan zbog krvarenja na mozgu i da je priključen na respirator.

- Stanje pacijenta je teško i životno ugrožavajuće, ali je trenutno stabilno. Na glavi nema drugih vidljivih povreda. Na grudima ima modricu koja je opisana kao hematom - kažu u KC Niš.