Linkovi

U Briselu nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine


Zgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu

U Briselu je nastavljen dijalog između Beograda i Prištine na tehničkom nivou, prenosi Fonet. Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je da je delegacija Beograda ponovo pokrenula pitanje formiranja Zajednice srpskih opština i primene Briselskog sporazuma. Teme razgovora su bile i pitanje imovine i finansijskih potraživanja.

Petković je ocenio da je ključno pitanje ka normalizaciji odnosa implementacija.

"Koje god pitanje da se pokrene, bez formiranja ZSO mi ne možemo da napredujemo u dijalogu, videćemo prištinsku stranu kako će se ponašati", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je rekao da od EU zavisi kada će biti naredni sastanci i u kom formatu i na kom nivou.

Predstavnici Beograda i Prištine nisu razgovarali više od mesec dana, zbog odbijanja kosovske delegacije da se pregovara o Zajednici srpskih opština.

Nakon toga, u region je došao specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji je poručio da sve što je dogovoreno mora biti ispunjeno i Zajednica srpskih opština treba da bude deo finalnog dogovora između Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Džozep Borelj rekao je da je posredovanje EU ključno u dijalogu Srbije i Kosova i da je dijalog ključan za evropski put obe zemlje.

Borelj je u odgovoru na pitanja poslanika Evropskog parlamenta rekao da su se lideri Srbije i Kosova tokom poslednje posete Briselu istakli da "najveći prioritet daju evropskim integracijama i dijalogu kojem posreduje EU".

Šef evropske diplomatije je takođe ocenio da se dokumenti koje su Srbija i Kosovo potpisali u Vašingtonu 4. septembra nadovezuju na prethodne obaveze preuzete u dijalogu.

XS
SM
MD
LG