Još 1.384 novoobolela, šest preminulih, na respiratorima 44 pacijenta 1Foto: Beta/Milan Timotić

U Srbiji od juče do danas registrovana su 1.384 zaražena korona virusom, a šest osoba je preminulo. Ukupno u našoj zemlji do sada su 43.592 osobe obolele od ovog virusa, a registrovano je 809 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 1.012 pacijenata, od kojih je 44 na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirano je 9.457 osoba, a ukupno od marta 1.318.096.

Nošenje zaštitne maske na otvorenom postaje obavezno za sve građane u Severnoj Makedoniji, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da ne smatra da treba uvoditi vanredno stanje zbog povećanja broja zaraženih korona virusom, već da je „prvo i osnovno“ poštovati propisane mere, naročito za nošenje maski, kao i da se on zalaže da se maske nose i na otvorenom, posebno u pešačkim zonama.

Kako bi se pacijentima iz cele zemlje omogućili kontakt i konsultacije sa lekarima, a da se pri tom ne izlažu dodatnom riziku od zaraze, Udruženje pacijenata, u saradnji sa Gradskim zavodom za plućne bolesti i tuberkuloze, pokrenulo je akciju pod nazivom „Kec na deset“.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 2.776 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je najviše od početka izbijanja epidemije, a umrlo je 18 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida (UPK) saopštilo je danas da su ispunjeni uslovi da se u Srbiji proglasi vanredna situacija zbog epidemije korona virusa, ocenjujući da Zakon „propisuje šta je to vanredna situacija, i šta je to epidemija“, kao i „koje mere mogu da se primenjuju“ i koji su državni organi za to nadležni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari