Buongiorno Italia: Junački Lacio i konfuzni Juve

Vreme čitanja: 6min | čet. 29.10.20. | 12:51

Analiza medija na Apeninima o učinku klubova u Ligi šampiona

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Poraz Juventusa i remi Lacija u Ligi šampiona glavne su priče u italijanskoj sportskoj štampi. Na račun Bjankonera stižu sve otvorenije kritike dok se nastup Nebeskoplavih u Brižu glorifikuje. Piše se i o sudaru Intera i Real Madrida kroz odnos Antonija Kontea i Zinedina Zidana, dvojice bivših perjanica Stare dame, kao i ponovnom približavanju Lautara Martineza Barseloni. Najavljuju se i mečevi Lige Evrope, uz konstataciju da Milan ima najmlađi tim u pet najjačih evropskih liga, a da će meč Real Sosijedad - Napoli imati ukus i miris Lige šampiona.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

"Juve u ofsajdu", dvostruko je ironičan je naslov Gazete povodom poraza Juventusa od Barselone. Prva aluzija je na činjenicu da su Alvaru Morati poništena tri gola zbog ofsajda, a druge se odnosi na veoma lošu igru Stare dame.

"Barsa je dominirala na terenu dok je Bjankonerima stalno nedostajalo vazduha u igri. Ovo je prvi poraz Pirla koji kaže da će on poslužiti za sazrevanje njegovog tima".

"Korak unazad koji zabrinjava", naslov je analize igre Juvea u kojoj se ističe da mnogo više od izgubljenog meča od Barselone brine igra Pirlove ekipe.

"Juventusovi nedostaci: ne šutira na protivnički gol i bez Ronalda je bojažljiva", naslov je teksta na unutrašnjim stranama. U tekstu se prenosi i opravadanje Andree Pirla da u njegovom timu ima dosta mladih igrača koji tek treba da nauče da se nose sa pritiskom koje nose velike utakmice i dres Juventusa.

"Prepolovljeni Lacio osojio bod ponosa sa potpisom Koree", naslov je izveštaja sa meča Nebeskoplavih protiv Briža završen remijem 1-1. U članku se navodi da je Lacio i bez 11 odsutnih fudbalera, što zbog Kovida-19 što zbog povreda, mogao da pobedi i da je bod osvojen u Brižu od fundamentalnog značaja za plasman u osminu finala LŠ. Gazeta je ocenila Sergeja Milinkovića Savića sa prelaznom šesticom ističući da je bio "žrtvovan" za odrađivanje odbrambenih zadataka, ali i da nije iskoristio priliku koja mu se ukazala da donese pobedu svom timu u finišu meča.

"Formula Milan: najmlađi tim u Evropi predvodi Ibra protiv Sparte iz Praga", podvlači Gazeta podatak da Rosoneri imaju najniži prosek godina u pet najjačih liga na Starom kontinentu, samo 24 godine i pet meseci. U Španiji je najmlađi tim Valensije, malo više od 25 godina u proseku, u Engleskoj je Brajton sa 25 godina i tri meseca, u Nemačkoj je Štutgart sa 24 godine i devet meseci, a u Francuskoj Monako sa 24 godine i sedam meseci.

"Gatuzo sa Petanjom, Fonseka se uzda u svoje Špance", objedinjava u jedan naslov Gazeta nastupe Napolija i Rome u Ligi Evrope. Na untrašnjim stranama se zapaža da je meč Napolija i Real Sosijedada jedan od retkih u Ligi Evrope koji je na nivou Lige šampiona i da će trenere Azura napraviti limitiranu rotaciju. U startnu postavu se vraćaju Maksimović u odbrnai, Deme i Lobotka na sredini terena a Petanja u napadu.

S druge strane Roma će imati ponovo na raspolaganju Smolinga dok će Fonseka protiv bugarskog CSKA poslati na teren sve Špance osim Pedra koji je, dosada, bio jedini igrač Đalorosih koji je počeo sve mečeve u sezoni.

"Dragi prijatelju, bacam ti rukavicu izazova", najavljuje Gazeta meč Real Madrida i Intera kroz prizmu prijateljskog odnosa Antonija Kontea i Zinedina Zidana koji su zajedno nosili dres Juventusa krajem prošlog veka.

CORRIERE DELLO SPORT

"Čudotvorni Lacio", odaje priznanje rimski dnevnik desetkvanom timu Simonea Inzagija na prikazanoj igri i požrtvovanju na meču sa Brižom.

"Inzagi bez 11 igrača stavio u ćošak Belgijance, a na kraju meča aplaudirao svojim fudbalerima: Ovo su nadrealistički dani, ostavili smo srce na terenu".

"Inzagijeva metamorfoza", naslov je redakcijskom komenatra u kome se hvali sposobnost trenera rimskog kluba da od redukovanog broja igrača na raspolaganju napravi uravnotežen i sinhronizovan tim.

Korijere je za razliku od Gazete dao Sergeju Milinković Saviću sedmicu uz obrazloženje da je stisnuo zube i igrao i pored povrede kuka, kao i da je bio jedini stalni starter na sredini terena u početnoj formaciji protiv Briža.

"Golman Minjole mu je uskratio radost postignuto gola, ali to ne umanjuje njegovo dragoceno zalaganje tokom celog meča", piše Korijere.

"Veliki deo Lacija u karantinu", piše Korijere da su Imobile, Lacari, Luis Alberto i Anderson u kućnoj izolaciji, a da trenera Inzagija posebno brinu, osim povreda, i zdravstveno stanje drugih fubdalera, zbog čega u Formelu razmišljaju da upotrebe “džokera” za odlaganje utakmice sa Torinom u prvenstvu. O tome će biti doneta odluka u petak.

"Nisu u pitanju centimetri", naslov je izveštaja sa utakmice Juve - Barsa s kojim se sugeriše da bi bilo zamagljvanje stvarnosti kada bi se opravdanje za poraz Bjankonera tražilo u tri Moratina poništena gola zbog ofsajda.

"Barselona je na igračkom planu izdominirala, a po stvorenim prilikama Juve je još i dobro prošao", tvrdi Korijere.

"Roma se blindira, evo Smolinga", najavljuje rimski dnevnik da bi trener Paulo Fonseka mogao večeras protiv CSKA Sofij da pošalje na teren engleskog defanzivca koji se oporavio od povrede kolena, zajedno sa mladim Španica, uključujući Karlesa Pereza i Borhu Majorala. Na unutrašnjim stranama se odavaje prostor za Rikija Karsdorpa koji je izrazio želju da se u ovoj sezoni oduži na najbolji mogući način Romi i iskupi za pojedine izjave i loše partije. List takođe podgreva nadu navijača Đalorosih da bi Stefan El Šaravi mogao da se vrati u Romu u januaru pošto je Fonseka ostao pri stavu da mu je neophodan igrač profila italijanskog reprezentativca.

"Gatuzo menja Napoli: Nema sigurnih startera", citira Korijere izjavu trenera Azura pred meč sa Real Sosijadedom u Ligi Evrope. Gatuzo je pomenutom rečenicom želeo da opravda izmene u timu u odnosu na onaj koji smo videli u prvenstvu protiv Atalante i Beneventa. Drugim rečima, Maksimović, Deme, Lobotka i Petanja nisu rezerve već ravanopravni takmaci za meto u startnom timu. Korijere podseća i da su se u tim vratili Zjelinski i Elmas tako da su Azuri jedini italijanski klub koji nema ni povređene igrače ni pozitivne na Kovid-19.

TUTTOSPORT

"Da li je neko video Juve?", vrlo je oštar Tutosport prema igri Bjankonera protiv Barselone. U podnaslovu se kaže da je Barselona održala surovo bolnu fudbalsku lekciju Staroj dami. Napominje se da je Morata bio izuzetno malerozan jer su mu poništena tri gola zbog ofsajda ali i da su igrači Juventusa grešili i delovali konfuzno.

"Potrebno je mnogo više svega da bi smo videli pravi Juve", konstatuje list.

"Previše Barse za ovaj Juve: Samopouzdanje, određenost i karakter u tome je razlika između Juvea i Barse", naslov je izveštaja sa utakmice.

"Junački Lacio", predstavlja torinski dnevnik kao herojski podvig remi Nebeskoplavih protiv Briža imajući u vidu veliki broj igrača van stroja. U tekstu se podvlači da je jedina negativna nota Patrikov nepotrebni rvački zahvat u kaznenom prostoru koji je omogućio Brižu da izjednači sa bele tačke. List tvrdi da se Inzagi toliko naljutio na Španca da ga je ostavio u svlačionici i na teren poslao ofanzivnog pleja Pereiru.

"Lautaro, ovako ne ide: Inter je zabrinut", svedoči Tutosport da su odnosi između kluba i Argentinca ponovo zahladneli i da loše predstave Martineza i obnovljeno interesovanje Barselone stvaraju preduslove za selidbu Tora u Kataloniju.

"Obnavlja se Milanov tandem kapitena. Evo Barezija sa Maldinijem", izveštava Tutosport o odluci Rosonera da Franko Barezi postane počasni potpredsednik Milana. Prvi zadatak dvojca Maldini - Barezi biće da ubedi Donarumu da ostane u Milanu i da sa Romanjolijem bude stub kluba u sledećih deset godina.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara