Vladimir Cupara (©AFP)
Vladimir Cupara (©AFP)

Čudesni Cupara spustio roletnu u Kilu: Zebre ispustile +4 u finišu, slađi bod ide u Vesprem

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.10.20. | 20:44

Srpski golman sa 17 odbrana najzaslužniji što je vicešampion Evrope ostao neporažen (31:31) na severu Nemačke. Petar Nenadić zapažen, ali samo u prvih 30 minuta. Sagosen predvodio nemačkog prvaka

Atomski rukomet u Vunderino areni na Baltiku, na severu Nemačke. Uz Barselonu, dve najbolja tima u Evropi, Kil i Vesprem, odigrali su spektakularni meč u šestom kolu Grupe B Lige šampiona. Na kraju nije bilo pobednika – 31:31 (18:20). Slađi bod otišao je u Mađarsku, a Vesprem slavi maestralnog srpskog čuvara mreže Vladimira Cuparu. Imao je Kil 31:27 šest i po minuta pre kraja. Oko 2.000 navijača domaćeg tima koji su prisustvovali meču počelo je da slavil, ali Cupara je rekao – nije kraj!

Spustio je roletnu u finišu, odbranio tri zicera domaćim igračima, a Vesprem je preko Marguča, Laugea i Borozana stigao do izjednačenja i velikog boda. Barselona je ostala jedina sa maksimalnim učinkom, ali je i mađarski šampion ostao neporažen. Zebre su u gostima ove sezone tri puta slavili, ali kod kuće ni u drugom meču nisu uspeli da pobede. Osvojili su prvi bod posle fijaska od Nanta (27:35) u drugom kolu.

Izabrane vesti

Uspeh gostiju je tim veći ako se zna da su stigli u Nemačku bez četvorice važnih igrača koji su zaraženi virusom korona. Nije bilo u Kilu Ketrina Maea, Matea Lekaija, Blaža Blagotinšeka i golmana Rodriga Koralesa. Cupara je drugi golman Vesprema. Prednost ove sezone imao odlični Španac Korales, pojačanje iz Pari Sen Žermena, ali je srpski reprezentativac iskoristio šansu i pokazao da trener David Davis može da se osloni na srpskog reprezentativca.

U prvom poluvremenu gledali smo revolveraški obračun Sandera Sagosena i Petra Nenadića. Srbin je postigao pet golova, a Norvežanin je samo držao Kil u igri. Postigao je osam golova iz 11 pokušaja. Igrao je simultanku sa odbranom gostiju. Očekivalo se da pucačku rapsodiju nastave i u drugom poluvremenu, ali su stali. U prvih 30 minuta Cupara je imao sedam uspešnih intervencija, ostavio je u senci kolegu s druge strane, najboljeg svetskog golmna Niklasa Landina Jakobsena koji je imao samo četiri uspešne intervencije. Vesprem je otišao na odmor sa +2 (20:18).

U nastavku, Zebre su odigrali mnogo bolje, nošeni podrškom navijača. Sagosen je stao, ali su štafetu preuzeli levoruki Norvežanin Harald Reinkind i Šveđanini Niklas Ekberg. Vesprema je stao šut. Nenadić nije bio raspoložen kao u prvih 30 minuta. Igralo se gol za gol do 50. minuta utakmice. Odbrana gostiju nije mogla da zaustavi snažne pivotmene Zebri Patrika Vinčeka i Hendrika Pekelera. Na šest i po minuta pre kraja, Kil se odlepio na +4 (31:27). Činilo se da su dva boda ostaju u Kilu, ali Cupara nije tako mislio. Naš golman je proglašen zasluženo za igrača utakmice.

Imao je 17 odbrana, odnosno procenat uspešnosti od 37 odsto, dok je Landin skinuo 11 lopti, odnosno samo 26 odsto uspešnih intervencija. Kod domaćina, Sagosen je postigao devet golova, ali samo jedan u nastavku. Nikas Ekberg je sedam puta zatresao mrežu, Harald Reinkind pet, a Hendrik Pekeler četiri. Kod Vesprema, najefikasniji je bio povratnik u nacionalni tim Srbije Petar Nenadić sa pet golova (svih pet u prvih 30 minuta). Andreas Nilson, Vuko Borozan i Omar Fati su se po četiri puta upisali u listu strelaca.

U drugom meču takođe triler završnica pripala je Motoru iz Zaporožja koji je pobedio Celje u Zlatorogu sa 32:31. Bili su to prvi bodovi ukrajinskog šampiona ove sezone. Belorus Baris Pukhoski je postigao sedam golova za pobedničku ekipu, dok je kod domaćina isto toliko postigao Domen Novak.

LIGA ŠAMPIONA – 6. KOLO

GRUPA A

Četvrtak

20.45: (3,40) Porto (8,50) Vive Kjelce (1,45)

Odloženo

PSŽ – Vardar

Seged – Flensburg

Elverum - Meškov

GRUPA B

Sreda

Celje - Motor 31:32 (14:17)

Kil - Vesprem 31:31 (18:20)

Četvrtak

18.45: (1,05) Barselona (18,0) Olborg (13,0)

Odloženo

Nant - Zagreb

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF Liga šampionaVespremRK KilRukometPetar Nenadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara