Najnovije vesti
Vesti Svet
KORBIN SUSPENDOVAN Laburisti ga udaljili iz stranke nakon ŠOKANTNOG izveštaja u kojem je optužen za ANTISEMITIZAM

KORBIN SUSPENDOVAN Laburisti ga udaljili iz stranke nakon ŠOKANTNOG izveštaja u kojem je optužen za ANTISEMITIZAM

Lider britanske laburističke stranke Кir Starmer danas je iznenada suspendovao bivšeg lidera Džeremija Korbina nakon što je nedavno objavljeni izveštaj o antisemitizmu u stranci pod njegovim vođstvom otkrio da su laburisti uznemiravali i diskriminisali Jevreje.

Slušaj vest
0:00/ 0:00

Кomisija za ravnopravnost i ljudska (EHRC) prava otkrila je da je stranka počinila nezakonita dela u tri različita područja tokom godina pod vođstvom Korbina, ikone levice u zemlji.

Izvještaj EHRC-a na 130 stranica kaže da su utvrđeni "značajne propusti u načinu na koji je laburistička partija rešavala žalbe protiv antisemitizma u poslednje četiri godine“, uz "konkretne primere uznemiravanja, diskriminacije i političkog uplitanja“.

Foto: Profimedia

Novi lider stranke Sarmer u početku je pokušao da izbegne direktnu akciju protiv svog prethodnika, ali ga je danas ipak udaljio iz stranke nakon što je Korbim objavio saopštenje u kojem je odbacio sve tužbe iz izveštaja.

Korbin je na Fejsbuku napisao da ne prihvata saznanja EHRC-a, kao i da je razmera problema antisemitizma u laburističkoj stranci "dramatično precenjena iz političkih razloga".

- Antisemitizam je apsolutno odvratan, pogrešan i odgovoran za neke od najvećih zločina čovečanstva. Кao lider Laburističke stranke uvek sam bio odlučan da eliminišem sve oblike rasizma i iskorijenim rak antisemitizma. Ceo život sam vodio kampanju za podršku jevrejskim ljudima i zajednicama i tako ću i nastaviti - napisao je Korbin.

Pročitajte još

Nekoliko sati kasnije, stigle su vesti o njegovoj suspenziji iz stranke.

- U svetlu njegovih današnjih komentara, Laburistička stranka suspendovala je Džeremija Korbina dok se čeka istraga - rekla je portparolka laburista, Starmer reko da je ovo "dan sramote" za njegovu stranku.