Читај ми!

Francuska na meti islamista, napadi u Nici, Avinjonu i Džedi

Odvojeni napadi islamista na Francuze u Nici, Avinjonu i Džedi. Tri osobe ubijene u napadu u Nici. Ranjen radnik obezbeđenja francuske ambasade u Džedi. U Avinjonu ubijen muškarac koji je pretio prolaznicima. Protesti protiv Emanuela Makrona u nekoliko islamskih država. Napadač u Nici vikao "Alahu akbar".

Serija napada na Francuze zbog izjava predsednika Emanuela Makrona i karikatura magazina "Šarli ebdo" nastavljena je u četvrtak, odvojenim incidentima u Nici i Džedi, u kojima su ubijene tri, a ranjeno još nekoliko osoba.

Francuska policija je uhapsila napadača osumnjičenog da je nožem ubio tri osobe, od kojih je jednoj ženi odsekao glavu, javlja francuski Figaro.

U ovom napadu povređeno je još nekoliko osoba. Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen rekao je da je u Nici u toku policijska operacija, prenosi Rojters.

Francuska je, posle serije napada, proglasila najviši nivo opreza od terorizma, a predsednik Makron je za petak sazvao sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost. 

Gradonačelnik Nice Kristijan Estrosi naveo je na Tviteru da veruje da je reč o terorističkom napadu, a nešto kasnije rekao je novinarima da je napadač uzvikivao "Alahu akbar" (Bog je veliki).

Mediji javljaju i da je policija u Avinjonu ubila muškarca koji je prolaznicima pretio pištoljem.

Francuska policija je saopštila i da je u Lionu uhapšen avganistanski državljanin, koji je bio naoružan nožem dugačkim 30 centimetara.

Istovremeno, u Iraku, Palestini, Bangladešu, Somaliji i Pakistanu demonstranti su palili francuske zastave i Makronove portrete.

U islamskom svetu danas se obeležava Mavlid, dan rođenja proroka Muhameda.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će iskoristiti sve diplomatske i pravne mogućnosti kako bi "Šarli ebdo" bio sankcionisan zbog karikature na kojoj turski lider sedi u beloj majici i donjem vešu.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво