Dostupni linkovi

U Filadelfiji uveden policijski čas nakon dve noći protesta i nereda


Prodavnice širom grada su opljačkane (Foto: Policajac na uviđaju 28. oktobra)
Prodavnice širom grada su opljačkane (Foto: Policajac na uviđaju 28. oktobra)

U Filadelfiji je na snazi policijski čas, nakon dvodnevnih protesta i pljački koji su usledili pošto su pripadnici policije ubili Afroamerikanca Waltera Wallacea u ponedeljak. Njegova porodica kaže da je imao krizu, usled mentalnih komplikacija, kada su policajci otvorili vatru na njega, a policija navodi da je upucan jer nije hteo da baci nož koji je držao u ruci.

U utorak uveče demonstranti su se ponovo sukobili sa policijom, a barikadirane prodavnice širom grada su opljačkane. Policijski čas važi za teritoriju celog grada i počeo je u 21 sat po lokalnom vremenu, prenosi BBC. Po gradu su raspoređeni Nacionalna garda Pensilvanije, kao i policijsko pojačanje.

Vlasti kažu da je 30 policajaca povređeno tokom sukoba u ponedeljak uveče. Vlasnici prodavnica su izloge zabarikadirali daskama u strahu od još jedne noći nasilja.

Protest je u utorak uveče počeo mirno, ali je tokom večeri eskalirao u sukobe. Policajci u zaštitnoj opremi stigli su u vozilima i autobusima. Prema izveštaju Philadelphia Inquirera, demonstranti su pokušali da podignu improvizovane barikade koristeći kante. Policija je koristila biber sprej i pendreke nakon što je rekla da su ih napadli demonstranti.

Walter Wallace ubijen je u ponedeljak. Policija je saopštila da se pucnjava dogodila oko 16 časova po lokalnom vremenu, kada su dvojica policajaca odgovorila na poziv da je u Cobbs Creeku u zapadnoj Filadelfiji viđen naoružan muškarac. Portparolka policije Tanya Little rekla je novinskoj agenciji AP da je muškarac, kasnije identifikovan kao Walter Wallace, imao nož kada su se policajci približili i umesto da je sledio naređenja da baci oružje, on je "napredovao prema njima".

Obojica policajaca pucala su "nekoliko puta", pogodivši Wallacea u rame i prsa, rekla je ona. Jedan od policajaca odvezao ga je u bolnicu, gde je proglašen mrtvim, prema gospođi Little. Na snimcima podeljenim na društvenim mrežama vide se dvojica policajaca sa pištoljima uperenim u Waltera Wallacea dok on ide prema njima. Policajci se odmiču i viču mu da odloži nož. Zatim pucaju i vidi se kako Wallace leži na ulici. Otac gospodina Waltera Wallacea rekao je za Philadelphia Inquirer da je njegov sin imao mentalnih problema i da je na lekovima.

Na konferenciji za novinare u utorak, zvaničnici su rekli da su oba policajca ispalili po sedam hitaca. Policajci, koji nisu imenovani, nosili su telesne kamere i nisu nosili omamljujuće puške. U međuvremenu, porodični advokat Waltera Wallacea rekao je da su zvali hitnu pomoć, a ne policiju, kako bi pomogla u rešavanju mentalnih problema njegovog klijenta. Umesto toga, stigla su dva policajca, rekao je za Inquirer advokat Shaka Johnson. Trudna supruga gospodina Wallacea rekla im je da njen suprug ima bipolarni poremećaj i da je u krizi, naveo je advokat.

Veliki protesti, podsetimo, izbili su u Filadelfiji početkom ove godine nakon što su policajci ubili George Floyda u Mineapolisu, u Minesoti. Na snimku hapšenja se vidi kako policajac Derek Chauvin, belac, kleči na vratu ovog Afroamerikanca koji je više puta rekao da nije mogao da diše.

XS
SM
MD
LG