Capital.ba

Ergela “Vučijak”: Prodato osam lipicanera, najskuplji za 5.000 KM

29.10.2020. / 9:00

PRNJAVOR – Na prvoj licitaciji na Ergeli “Vučijak” u Prnjavoru juče je prodato osam lipicanera, dok je bilo ponuđeno više od 30 grla.

lipicaner

FOTO: mojafarma.ba

Najviša cijena za koju je prodato jedno grlo je 5.000 KM, dok je najjeftiniji lipicaner prodat za 800 KM, a u pitanju je grlo bez porijekla, odnosno žensko grlo kojem ne znamo oca“, kazao je Miroslav Milanković, direktor Ergele “Vučijak”.

Dodao je da su kupci uglavnom bili iz Republike Srpske i Fedracije BiH.

Imali smo uživo licitaciju, mada smo imali najave da bi kupci trebalo da dođu i iz Hrvatske i Srbije, ali zbog cijele ove situacije izazvane virusom korona ljudi su bili spriječeni“, kaže Milanković i dodaje da su zadovoljni koliko su ovih konja prodali na prvoj licitaciji.

Dodao je da će sav prikupljeni novac biti uložen u dalji razvoj ove ergele.

Lipicaneri koji danas nisu našli kupca biće ponuđeni na iduće dvije licitacije, koje će biti organizovane u naredna dva mjeseca“, kaže Milanković.

U pitanju su, inače, izuzetno radni konji, zdravi i otporni, a mogu se koristiti za paradu ili jahanje. Lako ih je učiti, a DNK analiza, koja je urađena u Beču, pokazala je da su u pitanju čistokrvni lipicaneri.

Podsjetimo, stanje u nekada posrnulom preduzeću, iz kojeg su prije desetak godina pristizale potresne fotografije iscrpljenih i neuhranjenih konja, danas je neuporedivo bolje. O lipicanerima se brine 16 radnika.

Ergela “Vučijak” osnovana je u aprilu 1946. godine, a formirana je za potrebe narodne vojske. Ime je dobila po obližnjem istoimenom uzvišenju.

Nakon likvidacije AD “Vučijak”, odlukom Vlade Republike Srpske osnovana je Javna ustanova Ergela “Vučijak”, s ciljem staranja i očuvanja genetskog potencijala lipicanske rase konja.    Nezavisne

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!