');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

RASTU AMBICIJE "PUTINOVOG KUVARA" Vlasnik je zloglasne plaćeničke vojske i "fabrike trolova", a sada želi još jednu VELIKU ULOGU

Jevgenij Prigožin, ruski ketering oligarh koji navodno poseduje privatnu vojnu kompaniju poznatiji kao “Putinov kuvar”, želi da postane političar i planira da iskoristi partiju “Rodina” kao kartu za ulazak u rusku Dumu, tvrde za portal Meduza.io dva izvora bliska administraciji ruskog predsednika Vladimira Putina i jedna osoba iz Prigožinovog unutrašnjeg kruga.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Jevgenij Prigožin Foto: Profimedia
Jevgenij Prigožin

Prigožin je, međutim, porekao da želi da postane federalni zakonodavac.

Izvori bliski Kremlju rekli su da Prigožin razmatra nekoliko opcija u sledećoj fazi svoje političke ekspanzije.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin u septembru 2010.
Foto: Profimedia
Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin u septembru 2010.

- On razmišlja o unapređivanju svojih ljudi u federalni parlament i stvaranje sopstvene uticajne grupe u njemu – rekla je “Meduzi” jedna osoba bliska bliska ruskoj administraciji, dodajući da će se Prigožin možda i sam kandidovati za kancelariju.

Sredstvo koje bi Prigožinu omogućilo ulazak u političke vode bila bi partija Rodina, koja je već sarađivala sa njim i njegovim ljudima u septembru, tokom trke za Državno veće u ruskoj republici Komi. Rodina je tada na regionalnim izborima osvojila devet odsto, a na čelu njene liste bio je Prigožinov saveznik Maksim Šugalej. Prigožin je navodno u pregovorima sa rukovodstvom Rodine kako bi postavio neke svoje ljude kao kandidate na parlamentarnim izborima 2021.

Rusi će za nove poslanike Dume glasati 19. septembra sledeće godine.

Pročitajte još

Polovina od 450 poslanika ruskog parlamenta biraju se na osnovu partijskih listi, a druga se dodeljuje pobednicima jednočlanih izbornih jedinica. Nakon nedavnih regionalnih izbora, 16 političkih partija – uključujući Rodinu – neće morati da prikupe veliki broj potpisa koji se inače zahtevaju od stranačkih listi i jednočlanih kandidata na izborima 2021. Iako do tada ima godina dana, neki političari su već počeli kampanje za Dumu.

Izvor blizak Prigožinu rekao je “Meduzi” da oligarh prosto želi jednog predstavnika u Dumi, kojeg bi nominovao iz redova Rodine.

- On nema veliki plan (za Dumu)… Suštinski se svodi na to da “ja imam sopstvenog poslanika i to je kul” – rekao je on.

Ruska Duma
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA;
Ruska Duma

Izvor iz Rodine potvrdio je da partija sarađuje sa Prigožinom, ali nije imenovao nikog koga bi oligarh mogao da nominuje za parlamentarnu kampanju, dodajući da njegovom krugu manjka “ozbiljnih, poznatih i upečatljivih ljudi”.

Iz te grupe izdvaja se Aleksander Malkevič, čest gost televizijskih emsija, član ruske Građanske komore i menadžer medijske grupe “Patriot”, u kojoj Prigožin predsedava Upravnim odborom.

- Ali, on će se verovatno priključiti listi Ujedinjene Rusije ukoliko odluči da uđe u trku za mesto u Dumi – kaže izvor “Meduze”.

Malkevič je ranije izrazio interes za politiku. On je početkom ove godine rekao da će se možda kandidovati na izborima 2021, ako bude smatrao da može biti od koristi “timu istomišljenika”. Dodao je da je još prerano reći bilo šta za sigurno.

Pročitajte još

Izvor blizak Putinovoj administraciji rekao je da će Kremlj verovatno iskoristiti Prigožina kao “ratnika protiv Zapada i opozicije” i da je posao oko toga već počeo.

Za Prigožina se veruje i da stoji iza takozvane "fabrike trolova". Amerika ga je optužila da je bio vlasnik Agencije za istraživanje interneta, koja se za interese Kremlja mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine. SAD su objavile da je Prigožin jedan od 13 Rusa koje je američki specijalni savetnik Rober Maler optužio za ometanje američkih izbora, ali je on negirao te optužbe.

Pres služba Prigožinove kompanije “Konkord” nedavno je počela da odgovara na medijske upite, saopštenjima koja se pripisuju direktno vlasniku, čime je prekinut raniji pristup distanciranja od “Putinovog kuvara”.

“Meduza” podseća da su Velika Britanija i Evropska unija u oktobru nametnule sankcije Prigožinu zbog navodne uloge u operacijama ruskih plaćenika u inostranstvu.

Naime, smatra se da je on glavni čovek plaćeničke vojske "Vagner".

- Sankcije su užasne… Zahvaljujući istinskim i pravednim američkim sankcijama prodavci koji me prepoznaju više mi ne prodaju hleb. Napustila su me i dva moja poslednja zaposlena – domar i vozač. Hvala bogu što (Aleksej) Navaljni nije “riknuo” inače bih bio potpuno sam. Mogu se samo nadati da će se on vratiti (iz Nemačke), prevazići moje strahove od zavisnosti od sankcija i zauvek ostati sa mnom. Oporavi se brzo, dragi Aleksej -“novičok” – poručio je tada Prigožin.

Aleksej Navaljni
Foto: Sergei Ilnitsky / EPA;
Aleksej Navaljni

On, međutim, tvrdi da ne planira ući u politiku.

- Nemam planove da uđem u politiku niti da sarađujem sa političkim partijama. Nemam želju da postanem poslanik Dume – rekao je on. – Iskoristiću ovu priliku da apelujem na liberale koji čine redovnu publiku (Meduze): ne pokušavajte ući u Dumu. To nije za vas. Nećete moći ništa da ukradete i završićete sa gomilom hemoroida. –

Jedan od Prigožinovih ličnih prijatelja rekao je “Meduzi” da je “kuvar” počeo da razmišlja ozbiljno o politici pre oko tri godine, kad je urgirao Nikolaja Cukanova - tadašnjeg predsedničkog izaslanika u ruski Severozapadni federalni distrikt a sadašnjeg Putinovg izaslanika za Uralski federalni okrug – da sprovede društveno-politički monitoring u regionu uoči predsedničkih izbora 2018, kako bi pojačao izlaznost na izbore.

Pročitajte još

Cukanovu se ideja dopala.

- Tada je Prigožinu sinula moć političkih spin mašina – kaže izvor blizak Kremlju.

Jedan consultant koji je u to vreme sarađivao sa Prigožinom rekao je da su ga njegovi politički stratezi u stvari ohrabrivali da oformi sopstvenu partiju, ali da je on odbio. Nakon monitoring eksperimenta u Severozapadnom federalnom distriktu, Prigožin je preusmerio svoje spin doktore u afričke zemlje.

Mogul, međutim, nikad nije napustio domaću politiku. Prošle godine su njegovi stratezi pomagali Aleksanderu Beglovu u trci za gubernatora u Sankt Peterburgu i vodili kampanju protiv opozicionih kandidata na izborima za Dumu u Moskvi. Izvori “Meduze” tvrde da iza tih napora stoji lična inicijativa Prigožina.

Jevgenij Prigožin
Foto: Profimedia
Jevgenij Prigožin

- Niko ih nije zadužio. U Peterburgu i takođe u Moskvi oni su se mešali u glavni štab i samo uneli konfuziju. Ali, može biti teško reći Prigožinu da je dosta – rekao je izvor blizak Kremlju.

Izvor blizak Putinovoj administraciji rekao je “Meduzi” da će predsednikov domaći politički tim možda konačno početi da “nežno” odguruje oligarhove političke ambicije.

- Ako neko sa dovoljno uticaja i direktnom vezom sa predsednikom dobije kontrolu nad partijom koja je izuzeta od prikupljanja potpisa za Dumu, onda to postaje sredstvo za ostale poput Prigožina. To, naravno, niko ne treba – rekao je taj izvor.