28. oktobar  2020. 19.05  | Izvor: RTV (Sanja Čavić)

U novosadskim vrtićima vraćaju se pooštrene mere bezbednosti

NOVI SAD -

U novosadskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama nema registrovanih pozitivnih slučajeva među đacima, potvrđeno je iz Gradskog veća za obrazovanje. Međutim, registrovani su slučajevi zaraze među zaposlenima u pojedinim vrtićima. Stare mere ponovo se vraćaju u te ustanove, pa se deca od danas dovode samo do ulaznih vrata i predaju osoblju, bez ulaska roditelja u objekat.

video icon

Juče je većina roditelja dobila obaveštenje putem poruke da se stare mere pooštrene bezbednosti opet vraćaju. Roditelji, ali i bake i deke ih poštuju i kažu da su saglasni sa tim.

vrtic

Preporuke koje su upućene predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“, od Instituta za javno zdravlje Vojvodine su tu kako bi se sprečilo širenje virusa, kažu u Gradskom veću.

"Sa decom će biti apsolutno sve u redu, nema razloga za brigu, ali smo ih molili da možda samo 10-15 minuta ranije krenu kako bi se to sve regulisalo. Od jutros imamo informaciju da je tek u nekim vrtićima bilo malog zadržavanja na vratima, ali ništa alarmantno", rekla je Dina Vučinić, član Gradskog veća za obrazovanje. 

Prema najnovijim informacijama, u vrtiću "Vilenjak" zaražene su tri osobe. U pitanju su dve medicinske sestre i jedno tehničko lice, po jedna zaražena vaspitačica je u vrtiću u Miletićevoj i u Palčici, kao i jedna vaspitačica iz vrtića u Sremskim Karlovcima.

"To je situacija na današnji dan, nije zabrinjavajuća, sve smo locirali, i konstantno smo u kontaktu, ali trebamo i dalje da imamo visoku dozu opreza zato što ne želimo da ovo krene onako kako ne treba. Na današnji dan nemamo potvrđeno da je zaraženo niti jedno dete, ni u vrtiću ni u školama", dodala je Vučinić.

Iako situacija nije zabrinjavajuća, nadležni podsećaju na to da je i dalje neophodan oprez. Rebalansom gradskog budžeta izdvojena su dodatna sredstva za nabavku zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju.