BOŠKO ĐUROVSKI POZIVA ORLOVE NA OPREZ: Nisu Škoti slučajno došli do baraža, još ništa nije gotovo!
Foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

iskreno

BOŠKO ĐUROVSKI POZIVA ORLOVE NA OPREZ: Nisu Škoti slučajno došli do baraža, još ništa nije gotovo!

Fudbal -

Poznati fudbalski stručnjak Boško Đurovski presrećan je zbog plasmana Srbije i Makedonije u finale baraža za Evropsko prvenstvo, ali upozorava da posao još nije završen.

„Kod nas se uvek ide iz krajnosti u krajnost. Uoči meča u Oslu, svi su bili pesimisti i čak su se i podsmevali pulenima Ljubiše Tumbakovića. A sad odjednom otpisuju Škotsku i već vide Srbiju na Evropskom prvenstvu. Pa gde je tu logika? Očigledno je u pitanju mentalitet našeg naroda i činjenica da ne umemo da nađemo neku sredinu. Verujte mi da sam i ja upao u istu zamku, odmah me je zahvatila euforija i reagovao sam u prvom momentu kao običan navijač. Sada sam malo razmislio i shvatio da je Škotska vrlo ozbiljan protivnik i da Srbiji neće biti nimalo lako na stadionu Rajko Mitić 12. novembra. Igra se protiv tima koji u svojim redovima ima prvotimce Liverpula, Arsenala, Mančester junajteda… Nisu slučajno došli do finala plej-ofa Lige nacija. Oni duže od Srbije čekaju plasman na neko veliko takmičenje i sigurno je da će imati ogroman motiv. Ne smemo nikako da ih potcenimo“.

foto: Nemanja Nikolić

Đurovski ne krije da je prijatno iznenađen fantastičnim izdanjem Orlova na utakmici protiv Norveške.

„Svi smo se potajno nadali pobedi u Oslu, ali niko nije očekivao tako dobru igru. Mnogo mi se dopada novi sistem sa tri igrača u poslednjoj liniji, jer nudi mnogo različitih mogućnosti i čini Srbiju izrazito ofanzivnom reprezentacijom. Oba bočna igrača, Ristić i Lazović, imaju napadačke karakteristike, baš kao i Filip Kostić za koga očekujemo da se oporavi i stavi na raspolaganje za utakmicu sa Škotskom. Branimo se u sistemu 5-4-1, uz odličan blok ispred poslednje linije, a napadamo sa 3-2-5, što garantuje veliki izbor rešenja u završnici svake akcije. Bitno je da pozadi imamo Kolarova i Milenkovića koji znaju da iznesu loptu i da preciznom dijagonalom prenesu akciju na bočne pozicije. Kolarov je igrač u godinama i prija mu ova pozicija štopera, Lazović se sjajno snašao na krilu jer ume da prođe jedan na jedan i da napravi višak, dok su Tadić i Đuričić sjajnim kretanjem unosili pometnju između linija norveškog tima“.

foto: Starsport©

Iako je srpski tim dominirao tokom cele utakmice u Oslu, otpor Norvežana slomljen je tek ulaskom Sergeja Milinković-Savića u igru.

„Sergej je konačno zaigrao na nivou svog potencijala i sa dva efektna poteza izrastao u junaka pobede. Mislim da će Tumbaković biti na slatkim mukama pred utakmicu sa Škotskom. Jako je bitno da igrači koji ne dobiju šansu u startnoj postavi, ostanu pribrani i maksimalno motivisani. U tako važnim utakmicama timski duh dolazi do izražaja, a upravo je Sergej najbolji primer kako treba da se ponaša pravi reprezentativac svoje zemlje. Nije se ljutio što je ostao na klupi, ušao je kao rezerva i postao čovek odluke. Protiv Turske je ponovo bio najbolji pojedinac utakmice i drago mi je što je konačno našao sebe u dresu sa nacionalnim grbom. Ima sjajne fizičke predispozicije, odličan tajming i zajedno sa Mitrovićem garantuje apsolutnu dominaciju u vazdušnoj igri. O tehnici da ne govorim, jedan njegov pas može da prelomi utakmicu i reši pitanje pobednika“.

Kurir sport / Anadolija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track