Danica Popović: Vlada sebi odsekla mandat 1Danica Popović Foto: N1

Nikoga nije iznenadila vest da će mandat vlade i Narodne skupštine biti ograničen na 522 dana, pa danas, na dan polaganja zakletve, ovu objavu predsednika Aleksandra Vučića niko nije pominjao“, rekla je danas profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović.

„Koga još interesuje član 102 Ustava, koji kaže da mandat narodnih poslanika traje četiri godine, kad će ovde vlada trajati do 3. aprila 2022. godine“, navela je Popović u autorskom tekstu za Betu, povodom predstavljanja članova nove Vlade Srbije.

Ruku na srce, kako je rekla, premijerka je u ekspozeu pomenula Ustav, kao i to da će vlada koju predlaže biti – proevropska.

„Za taj 521 dan, koliko joj od sutra preostaje prvi korak ka tome jeste, kako je navela, promena Ustava u delu pravosuđa“, rekla je Popović.

Da li se to, kako je rekla Popović, odnosi na izbacivanje preambule o Kosovu, ili na ukidanje nepotrebnog člana 102 ili još nepotrebnijeg člana 115, koji kaže da „predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost“, nije precizirala, ali, to, uostalom, nije ni bila ključna tačka njenog ekspozea.

„Vlada Srbije imaće šest glavnih ciljeva, rekla je premijerka. Doduše, te ciljeve je nedelju dana pre nje nabrojao sam predsednik Srbije, baš onda kada je obavestio Srbiju da će vlada trajati 522 dana“, rekla je Popović.

Brnabićeva je, prema njenim rečima, te ciljeve uredno ponovila – jasno, razgovetno i sistematično.

„Dakle, prvi cilj Vlade Srbije je zdravlje, drugi Kosovo, treći biti borba protiv mafije, četvrti očuvanje samostalnog odlučivanja Srbije, peti ubrzanje reformi i šesti – ekonomski napredak države“, rekla je Popović.

O prvom cilju i suzbijanju korone izlišno je, ocenila je Popović, govoriti, jer je svima jasno da imamo isti cilj, da ova bolest nestane, što, po premijerkinim rečima, neće biti skoro jer se „očekuje da će svet tek 2022. godine moći da se vrati u nekakvu normalnost, a da će se u ekonomskom smislu svet od ove krize oporaviti tek 2029. godine“.

„Dotle ćemo ispunjavati drugi cilj, koji se odnosi na očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. Koliko se tu može učiniti za 521 dan, posebno je pitanje, naročito sada, kada nam Rusija polako okreće leđa i evo, ne samo da nam Putin neće doći u posetu, već neće ni Sergej Lavrov“, rekla je Popović.

A kada se na to doda, prema rečima Popović, „procena da je Ivica Dačić smenjen sa mesta ministra inostranih poslova baš zato što je suviše iritirao Zapad svojom politikom  otpriznavanja Kosova i Metohije, onda je izvesno da će očuvanje vitalnih interesa Srba na KiM sigurno imati neko značenje, a koje – videćemo i sami kad dođe vreme“.

„Treći cilj, borba protiv mafije, nekako je neskromno postavljen, mada, ako se konsolidujemo, svaki je cilj ostvariv. Građanstvu možda nije jasno zašto vlada obaveštava mafiju da će da ih napadne i hoće li ih to taktički osujetiti u napadu, videćemo“, rekla je Popović.

Dodala je da „mafija postoji vekovima, možda je ostarila i posenilila, dakle, možda ima više šansi nego što čitamo iz premijerkinog ekspozea“.

Kako ćemo ostvariti četvrti cilj, očuvanje samostalnog odlučivanja Srbije, u velikoj meri će, kako je rekla Popović, „zavisiti od predsedničkih izbora u Americi i od stava Rusije, koja okreće leđa, kao i od stava Kine, koja verovatno namršteno posmatra američku zabranu da Srbija uvodi kinesku 5G tehnologiju, i Evrope, koja jedva čeka da uvede zabranu subvencionisanja kineskih fabrika u Srbiji“.

Peti i šesti cilj, a to su reforme i ekonomski napredak države, lako je, kako je rekla, komentarisati.

„Najpre, menjaćemo Ustav, a privredni rast će biti sve brži, mada je i do sada bio najbrži kako u Evropi tako i u svetu. Jedini koji se ovoj tvrdnji suprotstavlja je Fiskalni savet i profesori – ekonomisti, ali oni zaista u biračkom telu čine takvu manjinu da njihove stavove ne vredi ni spominjati“, navela je Popović.

Istakla je da je jasniji u tome bio predsednik Srbije, govoreći da će „cilj nove vlade biti da obezbedi rast penzija i plata, da izgradi puteve i započne nove projekte, poput izgradnje metroa, pravljenja brze pruge Beograd-Niš, pa onda Niš-Preševo, pa pruge od Valjeva do crnogorske granice, i tako redom“.

Premijerka je, navela je Popović, na kraju svog ekspozea citirala „svoga predsednika i uverena je da će 2025. godine Srbija biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije iznad 400 evra“.

„Sad, koliko god joj trajao mandat, jedno će ostati isto, svako od nas će morati da da sve od sebe, svaki dan. Jer, možda će i naredna vlada sama sebi odseći mandat, ali Srbija do 2025. godine mora da ostvari taj cilj“, navela je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari