Magazin Srbija

Mladi poslanik jasno i glasno rekao da je Parlament Srbije podrška Aleksandru Vučiću

Mladi poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Janko Langura održao je govor kojim je funkciju parlamenta stavio u službu Aleksandra Vučića i to u borbi protiv opozicionog lidera Dragana Đilasa, stavljajući ga u kontekst tajkuna i mafijaša.

On se naime, nadovezao na govore svojih kolega poslanika, jer je “osećao potrebu” da kaže ovo:

– Nadovezao bih se na govore svojih kolega i iskoristio priliku da pružim punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i da kažem da je ovaj parlament najznačajniji partner Vlade Srbije i predsednika Vučića u borbi protiv tajkuna, mafije i kriminalaca. Ovaj Parlament nikada neće biti partner tajkunske i mafijaške države kakvom je zamišlja Dragan Đilas – rekao je 26-godišnji Langura.

U biografiji Janka Langure ističe se da je on bio profesionalni fudbaler, golman, te da je član Napredne stranke i da trenutno vrši funkciju narodnog poslanika. Rođen je 25. aprila 1994. godine, u Priboju.

Pojedini mediji naveli su da mu je poslednji fudbalski angažman bio u Metalcu iz Gornjeg Milanovca.

Pošto nakon ovakvog govora, a i uvida u biografiju ovog narodnog poslanika, nismo sigurni da je upoznat sa političkim sistemom Srbije i funkcijama tela u koje je izabaran, evo malog podsetnika.

Ustav Republike Srbije definiše tri grane vlasti – zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Odnos tri grane vlasti zasniva se na ravnoteži i međusobnoj kontroli. Sudska vlast je nezavisna. A parlament, u kom on sedi, treba da kontroliše, a ne podržava rad predsednika i vlade.

Mladi Langura predstavnik je te Narodne skupštine, inače najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Srbiji. Prema Ustavu Srbije, Narodna skupština:

  1. donosi i menja Ustav,
  2. odlučuje o promeni granice Republike Srbije,
  3. raspisuje republički referendum,
  4. potvrđuje međunarodne ugovore kad je zakonom predviđena obaveza njihovog potvrđivanja,
  5. odlučuje o ratu i miru i proglašava ratno i vanredno stanje,
  6. nadzire rad službi bezbednosti,
  7. donosi zakone i druge opšte akte iz nadležnosti Republike Srbije,
  8. daje prethodnu saglasnost na statut autonomne pokrajine,
  9. usvaja strategiju odbrane,
  10. usvaja plan razvoja i prostorni plan,
  11. usvaja budžet i završni račun Republike Srbije, na predlog Vlade,
  12. daje amnestiju za krivična dela.

U okviru svojih izbornih prava, Narodna skupština:

  1. bira Vladu, nadzire njen rad i odlučuje o prestanku mandata Vlade i ministara,
  2. bira i razrešava sudije Ustavnog suda,
  3. bira predsednika Vrhovnog kasacionog suda, predsednike sudova, Republičkog javnog tužioca, javne tužioce, sudije i zamenike javnih tužilaca, u skladu sa Ustavom,
  4. bira i razrešava guvernera Narodne banke Srbije i nadzire njegov rad,
  5. bira i razrešava Zaštitnika građana, i nadzire njegov rad,
  6. bira i razrešava i druge funkcionere određene zakonom.

Pored svega ovoga, važno je da neko prenese mladom Languri da je narodni poslanik predstavnik naroda, a ne predsednika Srbije, te da bi trebalo da radi u interesu javnosti, što ne znači nužnu podršku predsedniku.

Takođe, bilo bi poželjno da se mladi Langura ne ponese novom funkcijom, jer je na tom mestu da bi sprovodio volju građana i radio u najvišem interesu javnosti. On je činovnik naroda. Narod je njegov poslodavac. Platu prima od novca svih poreskih obveznika u Srbiji, a ne od predsednika. Za svoj rad i postupke odgovara narodu. Njegova funkcija stoji mnogo iznad uloge i funkcije predsednika Srbije.

Ako se njemu sve ovo navedeno ne dopada, mogao bi da kao poslanik, poštujući proceduru, pokrene promenu Ustava tako da funkcija parlamenta konačno odgovara njegovoj zamisli, ili onome što su mu rekli da je njegov posao. Na to ima pravo. Do tad, bilo bi dobro da se drži Ustava.

Jer mesto na kom sedi ne služi za raskusurivanje sa opozicionim liderima, ili veličanje predsednika države.

Narod će rado pozdraviti njegovu hrabrost da ukaže i preduzme nešto konkretno za borbu sa onima za koje postoje dokazi da su deo tajkunskog i mafijaškog sistema koji pljačka ovaj već bolno siromašan i devastiran narod i državu.

Ako je Đilas zaista deo tog sistema, jedva čekamo njegovo procesuiranje!

Za našu decu: Najmlađi poslanik u Skupštini Srbije sin Vučićeve savetnice

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

914 Shares
914 Shares
Share via
Copy link