28. oktobar  2020. 13.20  →  20.41 | Izvor: Tanjug

Petković: Beograd će u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja ZSO; Jevtić: Povratak raseljenih nedovoljan

BEOGRAD -

Beograd će i tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške Jernom Eugenom Jelstadom.

Sprovođenje preuzetih obaveza preduslov je da razgovori teku u dobroj veri, a odbijanje Prištine da omogući formiranje ZSO dijalog dovodi u zastoj i umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa, rekao je Petković.

Petković je ambasadora informisao i o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM koja utiče i na dijalog.

Lošu atmosferu u pregovorima stvaraju i učestali incidenti i napadi na Srbe i njihovu imovinu u selima južno od Ibra, rekao je Petković i dodao da ti incidenti i napadi na prvom mestu stvaraju i veliku zabrinutost srpskog naroda u pokrajini.

Predstavnici međunarodne zajednice u Prištini bi, kako kaže, trebalo da iskoriste politički uticaj i osiguraju da bezbednost za sve i vladavina zakona na KIM ne budu samo mrtvo slovo na papiru.

Jevtić: Povratak raseljenih nedovoljan, potreban zakon

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić rekao je danas da nije zadovoljan procentom povratka i založio se za izradu Zakona o povratku raseljenih kojim bi mogla biti rešena sporna pitanja u pogledu održivog povratka i integracije.

On je na sastanku Komisije za prava i interese zajednica i povratak kosovske skupštine predstavio izveštaj o radu Ministarstva u 2020. godini i upoznao ih sa mnogobrojnim izazovima u pogledu povratka raseljenih.

“Povratak i integracija raseljenih, rešavanje bezbednosnih problema i imovinsko-pravnih sporova, pokretanje sudskih postupaka su međusobno povezana pitanja i zato je to pitanje svih institucija, a ne samo Ministarstva za zajednice i povratak”, naglasio je Jevtić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Presudan faktor u tom smislu, kako je naveo, nikako ne sme biti politička volja već vladavina prava.

Od postignutih rezultata u ovoj godini, Jevtić je istakao uspešan početak izgradnje 91 kuće i nastojanje ministarstva da do kraja godine bude završena 101 kuća za povratnike i raseljene, zatim završetak pet zgrada u opštini Štrpce u kojima do kraja godine treba da se usele stanovnici pet kolektivna centara iz ove opštine.

Govorio je i o drugim rezultatima rada napominjući da ne bi bilo moguće ostvariti te rezultate bez svesrdne podrške međunarodnih partnera, a pre svega Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se navodi da su članovi komisije bili jednoglasni u pozitivnoj oceni rada Ministarstva i ministra Jevtića, istakavši činjenicu da je dosta postignuto u vanrednim okolnostima koji su uzrokovani pandemijom korona virusa i smanjenjem budžeta ministarstva za 2020. godinu za gotovo 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Pojedini poslanici su takođe istakli da je nedopustivo da 20 godina nakon sukoba na Kosovu imamo kolektivne centre u kojima žive raseljena lica sa Kosova i da će lično zagovarati ideju o povećanju budžeta ovog ministarstva i zatvaranju svih kolektivnih centara na Kosovu.

Komisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Kosova.

Mas: Za Beograd i Prištinu ne postoji alternativa osim dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je danas da za Beograd i Prištinu ne postoji alternativa osim dijaloga i sveobuhvatnog sporazuma, kao i da je za postizanje toga potrebno snažno političko vođstvo.

"Ovo se posebno odnosi na Kosovo i Srbiju. Rešenje kasni. Tako da sam veoma zahvalan što je Miroslav Lajčak nastavio dijalog posredstvom EU u julu. U potpunosti se slažem sa njegovim gledištem da ne postoji alternativa sveobuhvatnom, održivom i obavezujućem sporazumu", rekao je Mas tokom razgovora sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana.

On je izrazio uverene da će lideri u Beogradu i Prištini to i dokazati konstruktivnim angažovanjem i dodao da što pre počne, to će biti bolje za stabilnost u celom regionu, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Borelj: Dijalog kome posreduje EU je ključan za evropski put

Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da se delovi dokumenta koje su predstavnici Beograda i Prištine potpisali početkom septembra u Vašingtonu "nadovezuju na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u okviru dijaloga" i da mogu da pruže "koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma".

Žozep Borelj je odgovarajući na pismeno pitanje poslanika Evropskog parlamenta o odnosima politika EU i SAD, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ali i o ”nezavisnosti EU glasa na Balkanu”, naglasio da su i predsednik Srbije i kosovski premijer tokom poslednje posete Briselu naglasili da najaveći prioritet pridaju evrointegracijima i dijalogu kome posreduje EU.

”Dijalog pod pokroviteljstvom EU je ključan element njihovih evropskih puteva”, kaže Borelj.

U svom odgovoru na poslaničko pitanje Borelj dodaje da su se lideri dve strane obavezali da udvostruče svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu sa preuzetim obavezama.

Srodne vesti