DRI: Slobodan Tešić potencijalno oštetio Zastavu oružje za 3,5 miliona evra 1Zastava oružje Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE JOVO MAMULA

Zastava oružje juče je obeležila 167 godina rada.

Takva godišnjica u Zastavi je obeležena u senci poslednjeg izveštaja Državne revizorske institucije, koja je utvrdila da su je pojedine privatne firme, koje su po svetu prodavale Zastavino pešadijsko naoružanje, a pre svih Ventura trans i Partizan tek, koje su pod kontrolom kontroverznog trgovca oružjem Slobodana Tešića, potencijalno oštetile za blizu 3,5 miliona evra.

Zastava oružje je, naime, u finansijskim izveštajima za 2019, prema izveštaju DRI, „iskazala prihode od prodaje gotovih proizvoda i usluga na inostranim tržištima, preko firmi –  komisionara Ventura trans i Partizan tek, u iznosu od 410,9 miliona dinara (3,5 miliona evra), na osnovu nepotpune dokumentacije, odnosno bez dokaza da je roba isporučena krajnjem kupcu prema odredbama ugovora između proizvođača i komisionara.

Pre promene menadžmenta u Zastavi oružju, krajem 2018, prihod od prodaje oružja, bez obzira na to ko ga je izvezao, nije knjižen, kažu u kragujevačkoj fabrici, bez dokaza da je roba isporučena krajnjem kupcu.

Zastava je lane, oružje, u ukupnoj vrednosti od 1,5 milijardi dinara, izvozila preko devet kompanija, od kojih su osam privatne, među kojima je I famozni GIM koji se pročuo po sumnjivom poslovanju sa valjevskim Krušikom, pri čemu samo dve, i to Ventura trans i Partizan tek, nisu kragujevačkoj fabrici dostavile dokumenta o obračunu komisione prodaje, odnosno ugovore sa inostranim kupcem i fakture koje je komisionar ispostavljao kupcu, te izvozne dozvole, dokumentaciju o naplati robe i drugo, a što je zakonska obaveza kompanija koje izvoze oružje.

Bez te dokumentacije, prihod od onih 410,9 miliona dinara, ili blizu 3,5 miliona evra, koji je ostvaren prodajom oružja posredstvom kompanija Ventura trans I Partizan tek, Zastava nije mogla da knjiži, te je DRI utvrdio da je toliko fabrika potencijalno oštećena za taj iznos.

Sa tih 3,5 miliona evra, poslovni gubitak Zastave oružja za poslednje tri godine, zaključno sa 2019, prema podacima iz Skupštine preduzeća, zaokružen je na oko 40 miliona evra.

Istovremeno, poreski i ostali dugovi kragujevačke fabrike premašili su 17 milijardi dinara, ili 150 miliona evra.

Kad je krajem 2018., bez ikakvog javnog obrazloženja, smenjivan dotadašnji generalni direktor fabrike, pukovnik Milojko Brzaković, i na njegovo mesto postavljan Mladen Petković, iz Valjeva, odakle je ovaj drugi  „prekomandovan“ u šumadijsku prestonicu, posredstvom društvenih mreža i lokalnih portala, počele su da dolaze anonimne i nezvanične informacije da sa Petkovićem, koji je viđeniji kadar SNS-a, stiže i njegov način poslovanja sa  privatnim trgovcima oružjem bliskim aktuelnom režimu, koji su svojim poslovnim aranžmanima sa tamošnjim Krušikom, ojadili tu valjevsku vojnu fabriku.

U Zastavi oružju se, krajem 2018. i početkom 2019. uveliko špekulisalo da iza smene Brzakovića i postavljenja Petkovića na mesto direktora kragujevačke fabrike stoje bivši ministar odbrane i aktuelni šef BIA Bratislav Gašić i trgovac oružjem Slobodan Tešić koji, prema oceni poznavalaca ove problematike, kontroliše vojnu industriju u Srbiji i Repiblici Srpskoj.

Tešić, kojeg je nakon što je punih deset godina proveo na „crnoj listi“ Ujedinjenih nacija, u oružarski biznis ponovo je 2013, na velika vrata vratio tadašnji ministar odbrane i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, slovi za jednog od najznačajijih finansijera SNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari