Vesti

0

Kamberi: Tužno za demokratiju što su jedina opozicija poslanici manjina

Autor: SA

Izvor: Beta

Kamberi: Tužno za demokratiju što su jedina opozicija poslanici manjina

Izvor: Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Kamberi je u Skupštini, posle govora mandatarke Ane Brnabić o programu njene nove vlade, rekao da on "ne predstavlja ni žute ni plave, ni crvene ni crne, već diskriminisane Albance u Srbiji" i da je "tužno za demokratiju" što među ukupno 250 poslanika opoziciju predstavlja samo šest poslanika manjinskih stranaka.

"Ovakav parlament nije mogao da proizvede ni (bivši predsednik Srbije Slobodan) Milošević, ali Vučić i Dačić jesu. Koalicija sastavljena od navodno levog i desnog centra proizvela je kao nikad u Srbiji totalitarnu vlast, naravno preko izbornog procesa. Jedina istina u paroli 'Srbija je Evropa' je 'Srbija je Belorusija', iako tamo ima opozicije bar na ulici", rekao je Kamberi.

On je kritikujući sastav budće vlade o kojems e dans glasa, rekao da u njoj nema nijednog minstra iz redova manjina, a da je "šlag na torti" Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

"Jučerašnji piromani transformisani su u današnje vatrogasce", rekao je Kamberi i dodao da je to moguće kada opozicija u Beogradu "svaki dan pokazuje nesposobnost", dok je vlast "mažena od svetskih centara moći".

Kamberi je naveo da u Srbiji postoji "svakodnevni jezik mržnje, seksizam i ocrnjavanje opozicije", a ksenofobija cveta, kao i etiketiranje izrazima "Šiptari, Turci, ustaše" koji su ušli u "svakodnevni žargon".

"U takvom psihološkom ratu ko bi bio bolji ministar policije nego bivši levičarski radikal crne košulje koji se diči uvredama koje upućuje manjinama", rekao je Kamberi povodom kandidovanja Aleksandra Vulina za ministra unutrašnjih poslova.

Kamberi je rekao da od Srbije ne može da se očekuje da reši ubistvo braće Bitići kad, između ostalog, nije rešeno ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

"Ja sam predsednik Partije za demokratsko delovanje koja se od 90-tih godina institucionalno zalaže za prava Albanaca, imam srpski pasoš", ali "u današnjoj Srbiji nema važnost državljanstvo i građanstvo, kako onda očekivati slobodu i jednakost", rekao je Kamberi.

On je naveo da su ranije "ljudi bežali zbog ratova, a danas beže zbog autoritarizma", i da "Srbija ima svog gospodara od koga zavisi sudbina svakog od nas, pa i Vlade", aludirajući na predsednika Srpske napredne stranke (SNS) i Srbije Aleksandra Vučića.

Kamberi je pozvao mandatarku Brnabić da zajedno posete Batajnicu, Perućac, Petrovo selo i Rudnište, gde se sumnja da su u masovnim grobnicama pokopani Albanci s Kosova ubijeni tokom sukoba krajem 90-tih godina, navodeći da su to počinile "organizovane državne strukture", države koju ona sada predstavlja.

"Ovi ratni zločini naređeni su i sprovedeni od zvaničnika Srbije. Nema prosperiteta bez pomirenja, nema pomirenja bez suočavanja sa prošlošću", kazao je Kamberi.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je Kamberija upozorio da "koristi rečnik koji je primeren Narodnoj skupštini da ne bi morao da preduzima mere", uz ocenu da je Kamberijevo izlaganje "provociranje".

"Nema niko predrasude zbog vašeg indentiteta, već zbog onoga što govorite. Optužbe su bez ikakvog osnova i lažne slike da postoji neka neravnopravnost manjina", rekao je Dačić.

Mandatarka za sastav nove vlade, Ana Brnabić je navela da nije tačno da su Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije diskriminisani, pitajući Kamberija "šta je on uradio za njih" s obzirom na to da je u politici duže od većine prisutnih u Skupštini.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov je rekao da sve što je Kamberi izneo "ne odgovara stvarnosti" i da Kamberi tako govori jer "nije dobio fotelju" u Vladi, te "uvek kada je tu fotelja, Vlada se podržava, a kada fotelje nema ne podržava se".

Šaip Kamberi je koristeći pravo na repliku pozvao predstavnike vladajućih stranaka da "ne guše i to malo opozicije" koliko je ima u parlamentu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR