Google pod istragom u Italiji zbog onlajn oglašavanja

Telo za zaštitu konkurencije u Italiji najavilo je otvaranje istrage protiv američkog internet giganta Google zbog moguće zloupotrebe dominantnog položaja u onlajn oglašavanju.
Google pod istragom u Italiji zbog onlajn oglašavanja
Foto: Pixabay
Reč je o onlajn oglašavanju koje sadrži grafički element poput fotografije ili video snimka.
 
Italijansko telo za zaštitu konkurencije navodi da Google pribegava "diskriminatornoj upotrebi velike količine podataka koje prikuplja preko svojih aplikacija, što sprečava njegovu konkurenciju da efikasno učestvuje u trci", a ponašanje Google, kako se navodi u saopštenju, ima "snažan uticaj i na potrošače".
 
"Odsustvo konkurencije bi moglo da smanji resurse dodeljene proizvođačima i izdavačima veb sajtova čime osiromašuje kvalitet sadržaja namenjenog krajnjim kupcima", ali i "obeshrabruje tehnološke inovacije za razvoj tehnika oglašavanja koje su manje nametljive po potrošače", dodaje se u saopštenju.
 
Prodaja putem onlajn oglašavanja u Italiji je tokom 2019. iznosila više od 3,3 milijarde evra ili 22 odsto medijskih resursa, a prodaja putem onlajn oglašavanja drugi je najveći izvor prihoda za medijski sektor.
 
Google ima brojne alate za detaljnu rekonstrukciju profila ljudi kojima su reklamne poruke upućene, kao što su Android mobilni operativni sistem, pretraživač Chrome, usluge mapiranja i navigacije Google Maps i sve ostale usluge putem Google ID (gmail, disk, docs, Youtube).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.