ERDOGAN BESNEO U PARLAMENTU: Prvo rekao da Zapad želi krstaški rat, a onda zapretio novom operacijom u Siriji
Foto: Anadolija/Mustafa Kamacı

kaže da zapad napada islam

ERDOGAN BESNEO U PARLAMENTU: Prvo rekao da Zapad želi krstaški rat, a onda zapretio novom operacijom u Siriji

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da zapadne zemlje koje napadaju islam žele da ponovo pokrenu krstaški rat.

Erdogan je u obraćanju poslanicima iz svoje Partije pravde i razvoja (AKP) u parlamentu rekao da je suprotstavljanje napadu na proroka Muhameda bilo pitanje časti za njih.

Vodeći turski zvaničnici osudili su ranije danas karikature predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u današnjem izdanju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli Ebdoa, navodeći da je taj čin ogavni pokušaj da se širi kulturni rasizam i mržnja.

Erdogan se osvrnuo i na dešavanja u Siriji.

Oružane snage Turske mogle bi sprovesti novu operaciju u Siriji ako se teroristi ne povuku od turske granice, izjavio je Erdogan.

foto: EPA-EFE/Yahya Nemah

"Nastavljaju se pretnje iz Sirije protiv naše zemlje. Nedavno su likvidirani teroristi koji su pripremali terorističke napade na našoj teritoriji. Očigledno je da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da stvore novu ratnu zonu duž sirijsko-iračke granice, nagoveštaj novih tragedija. Ako se teroristi ne povuku od naše granice, preći ćemo u akciju“, rekao je Erdogan.

On je dodao da su turske Oružane snage u stanju da „očiste Siriju od svih terorističkih organizacija“.

Turska je u Siriji u periodu 2016-2019. sprovela tri vojne operacije: „Štit Eufrata“, „Maslinova grančica“ i „Izvor mira“.

U avgustu 2016. turska vojska pokrenula je operaciju „Štit Eufrata“ protiv militanata Islamske države i, uz učešće sirijske opozicije, zauzela pogranični grad Džarablus na severu Sirije, kao i gradove Azaz i El Bab.

Sjedinjene Američke Države i Turska objavile su 17. oktobra 2019. godine da su se saglasile da obustave vojnu operaciju „Izvor mira“ na severoistoku Sirije i povlačenje kurdskih formacija iz tampon-zone širine 30 kilometara na sirijsko-turskoj granici, koju je Ankara nameravala da kontroliše samostalno.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track