Lavrov: Ponižavajuće za BiH

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Rusija ne prepoznaje nikakvu praktičnu potrebu za visokim predstavnikom u BiH.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.10.2020.

10:45

Lavrov: Ponižavajuće za BiH
EPA-EFE/ KIMMO BRANDT

Njegova funkcija je, kako je istakao, odavno iscrpljena. Lavrov dodaje i da postoji čak nešto ponižavajuće u tome da jedna suverena i nezavisna zemlja i dalje ostaje pod spoljnim nadzorom.

Lavrov, koji je danas trebalo da poseti BiH, ali je poseta odložena zbog njegovog odlaska u samoizolaciju usled koronavirusa, istakao je da je vreme da se to privede kraju, te da sva odgovornost za budućnost zemlje pripada samo njenim narodima.

Za banjalučki Glas Srpske, šef ruske diplomatije rekao je da bi odnose Rusije sa BiH okarakterisao kao prijateljsko partnerstvo i napomenuo da će sledeće godine biti obeleženo 25 godina od njihovog uspostavljanja.

"U relativno kratkom periodu zajedničkim naporima zaista smo uspeli da izgradimo stabilan sistem veza zasnovanih na pragmatizmu, obostranom poštovanju, uzajamnom razumijevanju o velikom broju pitanja. Nemamo nerešenih problema", rekao je Lavrov i dodao:

"Održava se napredan politički dijalog, pruža se uzajamna podrška na multilateralnim platformama. Pridržavamo se podudarnih ili veoma bliskih stavova o ključnim međunarodnim pitanjima. Jednoglasno podržavamo nedopustivost revizije opšteprihvaćenih rezultata Drugog svetskog rata, dosledno se protivimo bilo kojim formama i manifestacijama neonacizma".

Istakao je da se razvija praktična saradnja, da je Rusija jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera BiH, te da se nalazi među prvih deset zemalja po obimu direktnih stranih ulaganja u lokalnu privredu.

"Najveći ruski ekonomski operateri - Zarubežnjeft, Gasprom, Zberbanka obezbeđuju ne samo stotine radnih mesta u BiH, već i višemilionske prihode od plaćanja poreza. Rusija je pouzdan snabdevač prirodnim gasom za BiH",kazao je.

Zauzvrat, ističe, rusko tržište je otvoreno za voće i povrće iz BiH, raste interes prema sadnicama voćarskih kultura proizvedenih u BiH, nastavlja se rad na obezbeđenju isporuka mesa i mlečnih proizvoda.

"Uspostavljena je kulturna i humanitarna saradnja na mnogim poljima. Naime, jačaju se veze u sferi obrazovanja, organizuju se koncerti, izložbe i drugi događaji", kaže Lavrov.

Ističe da je Rusiji posebno drago da raste broj partnerskih kontakata između administrativnih jedinica dve zemlje i da je na taj način očito duboko uzajamno interesovanje za jačanje svestranih odnosa.

"Smatram da potpuno podudaranje kako strukture, tako i suštinskog sadržaja naših odnosa dejtonskim posebnostima BiH ostaje ključni faktor uspeha. Rekao bih da je to potvrda održivosti i funkcionalnosti administrativnog sistema BiH predviđenog Mirovnim sporazumom. Potrebno je poštovati određena pravila bez pokušaja da budu zaobiđena ili raspakivana", naglasio je Lavrov.

Lavrov ističe da Rusiju sa Republikom Srpskom ujedinjuju bliske istorijske i kulturne veze i da cene zaista bratsko uzajamno razumevanje te naglasio da Rusija, kao jedna od država garanata Mirovnog sporazuma, potpuno podržava dejtonski status Srpske i njena ustavna ovlašćenja.

"Nije tajna da znatan deo praktične saradnje sa BiH predstavlja saradnja s Republikom Srpskom. Naši preduzetnici pokazuju interesovanje za industrijski potencijal Srpske. Razmatra se priključivanje Rusije projektima gasifikacije. Pri tome, želio bih posebno naglasiti da takva kooperacija nije usmerena protiv bilo koga. Imamo namjeru da i ubuduće podstičemo svestrano unapređenje i proširivanje veza sa Srpskom", kazao je Lavrov.

Kada je reč o izjavama da je Dejtonski mirovni sporazum zastareo i da ga je potrebno promeniti, Lavrov je naglasio da se to obično pokreće iz inostranstva.

"Očigledno je da su pravila utvrđena u Mirovnom sporazumu 1995. godine u suprotnosti sa nečijim interesima i sprečavaju sprovođenje smernica koje se nameću spolja. Nikako to ne smatramo dovoljnim razlogom za razgovor o reviziji Dejtona koji već četvrt veka uspešno obezbeđuje mir, bezbednost i stabilnost u BiH i regionu u celini", naveo je.

Štaviše, ističe Lavrov, trajna vrednost Mirovnog sporazuma leži u činjenici da je on precizirao osobine unutrašnjeg uređenja BiH, utvrdio ustavni položaj dva entiteta, razgraničio sfere odgovornosti među nivoima vlasti, garantovao jednak status tri konstitutivna naroda, obezbedio verifikovanu šemu za ostvarivanje njihovih nacionalnih prava, uključujući pravo veta radi zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Lavrov naglašava da zadiranje u ove temeljne postulate znači podrivanje osnova državnosti BiH i dodaje da se Rusija, kao jedan od garanata Mirovnog sporazuma, zalaže za bezuslovno poštovanje njegovih osnovnih ustavnih načela i poziva sve partnere u BiH i inostranstvu da učine isto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: