Turistički smeštaji u EU bili 64 odsto manje popunjeni u julu 2020. godine 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Broj turista naglo je opao tokom marta i aprila 2020. godine u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, pokazuje statistika koju je Eurostat izneo u svom izveštaju.

Tokom ranog dela 2020. godine, turistička industrija je patila kao rezultat ograničenja putovanja koja su primenjena kao odgovor na pandemiju virusa korona.

Od juna 2020. godine većina zemalja EU počela je da ublažava restrikcije u vezi sa putovanjima. Međutim, ostala ograničenja zbog virusa korona su i dalje na snazi, poput obaveznog karantina za turiste po povratku sa nekih stranih destinacija. To je podstaklo domaći turizam koji se oporavio brže od inostranog turizma.

Posle pada od 93 odsto u aprilu 2020. godine u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, do jula 2020. godine, domaći turizam u EU se gotovo vratio na nivo prethodne godine.

U julu 2020. godine noćenja rezidenta Evropske unije u turističkim smeštajima u sopstvenoj zemlji bila su samo 22 odsto niža nego u julu 2019. godine, dok su noćenja nerezidenata bila 64 odsto manja u odnosu na prethodnu godinu.

Turistički smeštaji u EU bili 64 odsto manje popunjeni u julu 2020. godine 2
Foto: ec.europa.eu/eurostat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari