Urednik Glasa Amerike: Strahujemo, od Trampa

Suočen s pretnjama mešanja administracije Donalda Trampa, šef američke javne radio stanice "Glas Amerike" obavezao se da će braniti novinarsku nezavisnost.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 28.10.2020.

07:00

Urednik Glasa Amerike: Strahujemo, od Trampa
EPA-EFE Shawn Thew

"U ideološkom ratu nećemo pobediti američke neprijatelje ako budemo reprodukovali ono što je najgore u javnim medijima", napisao je Elez Biberaj u poruci svojim redakcijama.

"Glas Amerike" - američki ekvivalent Svetskog servisa BBC i Radio Frans enternasionala, već dugo predstavlja uzor "odnosa slobodnog društva prema novinarima", ocenio je Biberaj.

Ali, nedavno imenovanje rođaka predsednika SAD Donalda Trampa, Majkla Paka, za šefa službe koja nadgleda javni radio, Agencije SAD za globalne medije, izazvalo je strahovanje "Glasa Amerike" za svoju nezavisnost.

Pak je u ponedeljak rekao u saopštenju da on "mora biti u stanju da osigura da to telo ispunjava 'opšte spoljnopolitičke ciljeve' Sjedinjenih Država, kako ih je utvrdio predsednik".

Taj režiser dokumentarnih filmova, koji je sarađivao sa Stivom Banonom, bivšim savetnikom Trampa, želi da "razbije barijeru" koja sprečava bilo kakvu intervenciju uprave USAGM-a u uređivački sadržaj medija koje nadgleda.

Redovne Trampove kritike američkih medija ne štede ni "Gas Amerike" kojeg je Bela kuća posebno optužila za širenje kineske "propagande" o pandemiji KOVIDA-19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: