Dostupni linkovi

Bolnica u Goraždu dobila dva neispravna respiratora


Sporni respiratori na Aerodromu Sarajevo
Sporni respiratori na Aerodromu Sarajevo

Prva dva od stotinu respiratora, u čijoj su nabavci učestvovali firma "Srebrena malina", Federalna uprava civilne zaštite (FCUZ) i Vlada Federacije BiH (FBiH), dopremljena su u Kantonalnu bolnicu Goražde, ali ne mogu biti stavljeni u funkciju jer su neispravni, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema riječima direktorice bolnice Nermine Kamenice, prvi uređaj vraćen je odmah po prispijeću jer je neispravan i bit će zamijenjen novim.

U kasnim popodnevnim satima predstavnici sarajevskog laboratorija VERLAB, koji u ime Instituta za mjeriteljstvo BiH vrši verifikaciju medicinskih uređaja, izvršili su kontrolu drugog respiratora i konstatirali da se ni on ne može koristiti dok se ne servisira u ovlaštenom laboratoriju i ponovo prođe zakonom predviđenu verifikaciju.

Mustafa Kadribegović , v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u izjavi za RSE potvrdio je da se krenulo sa instalacijom spornih respiratora koja će biti izvršena besplatno.

„Firma Profesional Medical sa svojom firmom Dre Medical u Sarajevu ponudila je besplatno instaliranje stotinu respiratora ACM812A. Posao oko instalacije svih 100 respiratora trebao bi biti gotov za dvadesetak dana.˝, istakao je Kadribegović

Zanimljivo je da je Federalna uprava Civilne zaštite već dva puta raspisivala tender za instalaciju spornih respiratora po cijeni od oko 150 hiljada KM (75 hiljada evra), ali nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Kadribegović je napomenuo da respiratori nikada nisu bili pod zabranom raspolaganja, uprkos istrazi Tužilaštva o njihovoj nabavci, već da je problem bio tehničke i proceduralne prirode.

˝Nismo mogli da nađemo tehničara za instalaciju, te smo išli u procedure njihovog upisa u registar medicinskih sredstava, za šta se kasnije Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH proglasila nenadležnom jer je riječ o interventnom uvozu˝, pojasnio je Kadribegović

Podsjećamo da je 100 kineskih respiratora kupila firma "Srebrena malina" za 10,5 miliona KM (5,25 miliona evra). Novac je dala Vlada Federacije BiH, a sporni ugovor je potpisala Federalna uprava civilne zaštite. Respiratori su u BiH stigli u aprilu mjesecu, te se od tada nalaze u skladištu.

Zbog sumnjive nabavke Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

XS
SM
MD
LG