27. oktobar  2020. 19.26  | Izvor: RTV (Maja Guzijan)

Havarije na nelegalno izgrađenim mrežama najčešći uzrok kvarova vodovodne mreže u Novom Sadu

NOVI SAD -

U pojedinim delovima Novog Sada, vodovodna mreža stara je 50 i više godina i to je samo jedan od razloga zbog čega u gradu i prigradskim naseljima dolazi do pucanja cevi i nestašice vode. Zbog brdovitog tla, najveći broj kvarova je na sremskoj strani, a oko 40 odsto havarija dešava se na nelegalno izgrađenim mrežama, čije održavanje nije u nadležnosti JKP "Vodovod i kanalizacija", navode u tom preduzeću.

video icon

Osim dotrajalih cevi, na havarije utiču radovi drugih preduzeća u okviru gradskih investicija, radovi na privatnim posedima, korenje drveća, kao i sve veći broj stanovnika, kažu u JKP "Vodovod i kanalizacija".

havarija, vodovod

"Generalno je problem to što je Novi Sad, odnosno vodovodna infrastruktura napravljena za nekih 200.000 ekvivalent stanovnika, dok se Novi Sad širi, tako da zajedno sa gradom i prigradskim naseljima brojimo oko 400.000 stanovnika. Tako da ono što je potrebno je da se ta infrastruktura kompletno prilagodi rastu broja stanovnika", kazala je Borislava Latinović, portparolka JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad.

Do kraja godine očekuje se završetak radova na novoj crpnoj stanici na Keju, a rekonstrukcija se nastavlja i na ostalim lokacijama u gradu i prigradskim naseljima.

"Mi smo u proteklih nekoliko godina, pored rekonstrukcije, gradili vodovodnu mrežu u Bukovcu, Adice, Sajlovo, Veternik, Sajlovo i Veternik se još uvek rade, ove godine smo završili oko 10-ak ulica, kada je reč o izgradnji vodovodne mreže, u planu je da se u narednom periodu izgradi vodovodna mreža kroz još devet ulica, građani su već počeli sa podnošenjem zahteva za izgradnju priključaka", dodala je Latinović.

U poslednje četiri godine, uloženo je oko 200 miliona dinara za rekonstrukciju vodovodne mreže, čija dužina sa priključcima u gradu i prigradskim naseljima iznosi 1.500 kilometara.