Po hitnom postupku: Rusi podneli prijavu za ubrzanu registraciju vakcine sputnjik V

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) podneo je Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijave za ubrzanu registraciju vakcine protiv koronavirusa "sputnjik V", saopštio je danas Fond.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.10.2020.

18:30

Po hitnom postupku: Rusi podneli prijavu za ubrzanu registraciju vakcine sputnjik V
Foto: depositphotos/bezikus

"Podneli smo prijavu na spisak za hitnu upotrebu i pretkvalifikaciju Svetske zdravstvene organizacije, što će omogućiti da se sputnjik V uvrsti na listu medicinskih proizvoda koji ispunjavaju vodeće standarde kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti", izjavio je glavni izvršni direktor RDIF-a Kiril Dmitrijev, prenosi TAS.

On je izrazio zahvalnost SZO za aktivnu saradnju i rekao da se "raduje uspešnom završetku procesa pretkvalifikacije u svim glavnim fazama".

Ruska Federacija postala je jedna od prvih zemalja koja se obratila SZO za pretkvalifikaciju svoje vakcine protiv nove infekcije koronavirusom.

Usred tekuće pandemije, ubrzana registracija vakcina po proceduri EUL (Spisak za hitnu upotrebu) učiniće rusku vakcinu dostupnom na globalnom nivou u kraćem vremenskom okviru od uobičajenih procedura i podržaće globalne napore u sprečavanju infekcije koronavirusom, ocenio je Fond.

Program pretkvalifikacije lekova je program UN kojim upravlja SZO. To je jedini globalni program osiguranja kvaliteta lekova.

Pretkvalifikacija lekova SZO procenjuje kvalitet, bezbednost i efikasnost lekova. Lek može biti uključen na listu prekvalifikovanih lekova pod uslovom da je u skladu sa utvrđenim zahtevima i standardima SZO, podseća RDIF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: