Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane Srbije: Poslednja faza modernizacije MiG-ova


Odlazeći ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na vojnom aerodromu u Batajnici, 27. oktobar
Odlazeći ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na vojnom aerodromu u Batajnici, 27. oktobar

Poslednja faza modernizacije aviona MiG-29 Vojske Srbije počela je na vojnom aerodromu u Batajnici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

"Nakon modernizacije tih vazduhoplova oni će biti podignuti na nivo 4+, i time će nebo Srbije biti još bolje čuvano i još sigurnije", navodi se u saopštenju i dodaje da je prikazu radova na avionima prisustvovao odlazeći ministar odbrane Aleksandar Vulin.

U saopštenju se navodi i da je "zahvaljujući vojnotehničkom sporazumu koji su postigli predsednici (Srbije i Rusije) Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, srpsko Ratno vazduhoplovstvo dobilo veliku donaciju od Rusije u avionima, u njihovom opremanju i modernizaciji".

Sporazum o vojnoj saradnji Srbije i Rusije potpisan je 2013. godine, a potpisali su ga tadašnji ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić i Sergej Šojgu, koji je na poziciji ministra odbrane Rusije od 2012. godine.

U oktobru 2017. godine u Srbiju je stiglo šest polovnih MiG-ova, kao donacija Rusije. Kako su tada saopštili zvaničnici u Srbiji, remont i modernizacija ovih aviona, Srbiju će koštati 185 miliona evra.

Sama vrednost donacije, međutim, nije poznata jer je Ministartsvo odbrane više puta odbilo zahtev Radija Slobodna Evropa da dostavi kopije ugovora između Rusije i Srbije o donaciji šest aviona MIG-29.

Kao razlog, Ministarstvo odbrane je navelo da traženi ugovori "sadrže strane tajne podatke odnosno podatke koji su Republici Srbiji povereni od strane druge države, uz obavezu da ih čuva kao tajne".

U prethodne tri godine Vojska Srbije kupila je iz Rusije pet helikoptera Mi-17V-5 i četiri borbena helikoptera Mi-35M.

Zbog nabavke naoružanja i vojne opreme iz Rusije, Srbija se našla na meti kritika Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država.

U izjavi od 25. februara 2020. portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Peter Stano rekao je da je potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije, dok je Ambasada Amerike u Srbiji 5. marta iste godine saopštila da je zabrinuta zbog činjenice da Srbija nabavlja rusku vojnu opremu i pozvala Beograd da odustane od transakcija sa Moskvom koje mogu da izazovu sankcije.

Iako je Ministarstvo odbrane 2019. godine navelo da je Vojska Srbije "najveće donacije dobila od Rusije", u Informatoru tog Ministarstva podaci govore da su Sjedinjene Američke Države (SAD) najveći donatori ovom resoru Vlade Srbije sa iznosom od 24.860.943 evra.

Iza njih slede Kina, Norveška, Danska i Velika Britanija. Iako je lista država i organizacija - donatora duga, iznosi za te države znatno su manji od prvih pet na listi.

XS
SM
MD
LG