Zelenović: Polovina našeg društva isključena iz bilo kakvog institucionalnog procesa 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoranom Vuletićem, da posle 30 godina parlamentarizma u Srbiji danas imamo parlament u kome nema opozicije, koji je konstituisan nakon izbora koji su bili „ispod svakog standarda da bi se mogli nazvati fer i poštenim“.

Zelenović je rekao da aktuelni parlament „nema kapacitet da bude parlament, kao ni vlada koja iz takvog parlamenta izlazi“.

„Polovina našeg društva isključena je iz bilo kakvog institucionalnog procesa. To se uvek dešava u zemljama gde je ustavni poredak urušen, gde građani nemaju prilike da slobodno glasaju. Kad ustavnog poretka nema, predsednik (republike) preuzima sve ingerencije. On je preuzeo sve ingerencije vlade, što je, naravno, protivustavno“, kazao je Zelenović.

Zelenović rekao da ne veruje u najavljenu borbu protiv mafije jer „Aleksandar Vučić pobeđuje zahvaljujući mafiji“, kao i da su pred Upravnim sudom i dalje tri predmeta o izbornoj hajdučiji prilikom poslednjih izbora u Šapcu, koju će da „istera do kraja“ na sudu u Strasburu.

Govoreći o šest godina upravljanja Šapcem, Zelenović je kazao da je grad samo 15 odsto iz budžeta izdvajao za plate i dodao da su drugi izdvajali mnogo više.

On je naveo da je, ilustracije radi, jedna ulična sijalica u Šapcu koštala 60 evra, a da je ista u Kraljevu plaćena 500, a u Leskovcu čak 1.200 evra, kao i da je slično i kod broja zaposlenih, da je u Šapcu na gradskom budžetu 1.200 ljudi, u Leskovcu duplo više, a u Pančevu čak 2.800 zaposlenih na budžetu grada.

Zelenović je rekao da borba za uslove i fer izbore mora da bude „zajednička“ od strane opozicionih stranaka, ali da će u tome biti potrebna i pomoć zapada.

Za zajedničku konferenciju za novinare sa predsednikom GDF Zoranom Vuletićem rekao je da je nastavak ranije najavljenog zajedničkog političkog nastupa.

I Vuletić je kritikovao sastav najavljene nove vlade Srbije, navodeći da na prvi pogled izgleda da tu „za svakog može da se nađe ponešto“, i da ima ministara koji su prozapadno orjentisani, kao Zorana Mihajlović, ali da taj utisak ne odgovara realnosti jer sam predsednik Srpske napredne stranke (SNS) i Srbije Aleksandar Vučić je prilikom navođenja prioriteta u radu nove Vlade izostavio približavanje Evropskoj uniji.

„Među prioritetima, Evrope nema u toj agendi, samim tim nema nijedne namere za rešavanje bilo kog problema koji bi nas približavao Evropi“, rekao je Vuletić.

Vuletić je kritikovao izbor Branka Ružića za ministra prosvete, za koga je naveo da u svojoj karijeri, osim tokom školovanja, nije imao dodirnih tačaka sa prosvetom, a da ministra prosvete očekuje suočavanje sa nagomilanim problemima, i organizovanjem nastave u epidemiji korona virusa.

Kritikovao je i izbor Gordane Čomić za ministra u vladi SNS, koja je 2018. godine bila kandidat za predsednika Demokratske stranke.

„Kad se sve na gomilu sabere Goca Čomić je posebno razočarenje za građanski deo birača. Goca Čomić je neka vrsta simbola DS u nekom periodu, otežavajuća okolnost za nju je što je 2018. godine ona bila kandidat za predsednicu DS. To je sramotan čin, morala je da ima obavezu prema toj politici koju je vodila“, kazao je Vuletić i dodao da je Čomić na proteklim izborima tražila podršku glasačkog tela koje je protiv SNS, pa je njeno prihvatanje ministarske funkcije „potpuno obesmišljavanje politike i guranje građana u apatiju da su svi isti“.

Prema njegovim rečima, delegiranje novinara Ratka Dnitrovića „poznatog ratnog huškača iz 90-tih godina“ za ministra, od strane SPAS-a Aleksandra Šapića „nije dobra preporuka“ za rešavanje problema u regionu, dok zaokret u tome ko će biti na čelu ministarstava odbrane i policije u vidu zamene funkcija između Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina, ne najavljuje promene jer je „potpuno svejedno na kom će mestu ko biti, i Stefanović i Vulin su potpuno nesposobni da vode bilo koje ministarstvo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari