Analize

Turska lira pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar

Turska lira pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar
Foto: Image by GuidesGlobal from Pixabay | Turska lira pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar

Turska lira je pala na rekordno niskih 8,15 prema dolaru usred zabrinutosti investitora zbog turske ekonomije koja je pogođena virusom korona, ali i sukobom sa saveznicima iz NATO.

Analitičari slabljenje lire pripisuju zabrinutosti investitora zbog turske inflacije prošlog mjeseca. Rast ključne kamatne stope bi mogao prigušiti inflaciju i potaknuti investitore da kupuju liru, međutim centralna banka je odbila da je podigne.

Osim toga, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan nije u dobrim odnosima ni sa Francuskom, a ni sa Sjedinjenim Američkih Državama što utiče na zabrinutost investitora i kupovinu lire.

"Rastuće geopolitičke tenzije sa SAD-om i EU su novi izvori pritiska koji slabe liru", rekao je turski trgovac devizama.

Analitičar iz Rabobanka Piotr Matijs je rekao da takođe postoji zabrinutost da bi, ukoliko na predsjedničkim izborima pobijedi Džo Bajden, mogle biti uvedene ozbiljne sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, prenosi Klix.ba.

Lira je ove godine izgubila 26 odsto vrijednosti, a turska vlast je u proteklih 18 mjeseci potrošile oko 134 milijarde dolara kako bi održali svoju valutu.

Takođe, u Turskoj i virus korona uzima danak u ekonomiji. Nakon što su prebrodili najgori period na proljeće i smanjili broj zaraženih, oni sada ponovo bilježe porast zaraza kao i većina drugih evropskih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije