Učenici učestvuju u planiranju lokalnog budžeta

0
15

Učenici učestvuju u planiranju lokalnog budžeta 1

Učenici će, kako se navodi u saopštenju, imati mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da, na taj način, izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju.

Predlozi sa najviše glasova biće poslati Gradskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet grada za 2021. godinu. Srednjoškolci iz ukupno 27 srednjih škola iz ovih pet gradova, biće neposredno uključeni u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

„Uključivanjem učenika srednjih škola u konsultacije o budžetu unapređuje se aktivizam mladih u lokalnoj zajednici i jača poverenje u demokratske procese neposrednog odlučivanja. Učenici će brzo moći da vide rezultate svog glasanja, čim njihove škole dobiju ono što su đaci tražili i odredili kao najvažnije. Na taj način, mladi se uče i načinima na koje je potrebno i na koje mogu da utiču na lokalnu vlast i čine je bližom građanima, njihovim interesima i potrebama“, istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

Ova inicijativa započeta je prošle godine, kada su USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor inicirali uključivanje mladih u konsultacije o budžetu, kroz učeničke parlamente. Naime, u pet srednjih škola, predstavnici učeničkih parlamenata su formulisali aktivnosti koje su imale za cilj da unaprede nastavu i boravak učenika u školi. Na osnovu predloga, sastavljeni su glasački listići i organizovano je glasanje.

Na izborima za školske projekte, kako dodaju u saopštenju, učestvovalo je više od 80 odsto učenika svih razreda, a grad Sombor je u budžetu za 2020. godinu opredelio sredstva za realizaciju izabranih projekata, među kojima su renoviranje školskih toaleta, kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu i opreme za slobodne aktivnosti učenika.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.