Jeremić: Policija zna ko je lepio uvredljive plakate, sumnjam na vladajuću stranku 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da sumnja da su uvredljive plakate ispred zgrade u kojoj živi sa porodicom lepili aktivisti vladajuće stranke i da bi, ukoliko se to ispostavi da je tačno, za vlast bilo „dosta neprijatno“ kada bi oni bili privedeni i dali izjave.

„Policija lako može da otkrije počinioce na osnovu snimaka kamera. Uveren sam da su oni profesionalno uradili svoj posao, pregledali snimke i da mogu da identifikuju počinioce. Sumnjam da su po sredi aktivisti vladajuće stranke, i ako to nije slučaj, pozivam vlast da me demantuje“, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

Jeremić je istakao da bi voleo da se pokaže da su njegove sumnje bile neosnovane i da policija saopšti ko je lepio uvredljive plakate preko puta ulaza u njegovu zgradu, što je nazvao mafijaškom porukom „znamo gde živiš“, sa namerom da se uznemiri njegova porodica.

„Ja sasvim sigurno neću pokleknuti pred uličnim vandalima, bilo da oni lepe plakate ispred kuća svojih političkih protivnika, ili da sede u ministarskim foteljama“, rekao je Jeremić, a prenosi pres služba narodne stranke.

„Vlast tvrdi da joj je prioritet borba protiv organizovanog kriminala, ali ako ne može da uhvati ulične vandale koji lepe plakate pred kamerama, kako će se boriti protiv nečeg ozbiljnijeg“, upitao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je rekao da je opozicija blizu dogovora o zahtevima i zajedničkom stavu u dijalogu o izbornim uslovima.

„Obavestićemo javnost kada budemo postigli dogovor, a napredak u razgovorima je postignut jer mediji nisu znali za naše sastanke, od kojih je jedan održan juče. Nema ništa od udaranja na sva zvona ’mi ćemo biti domaćini, dođite da vidite i snimite’. Ne može se dogovor postići u karnevalskom formatu, u kojem kamere čekaju učesnike pre i posle sastanka. Motivi učesnika takvih razgovora su drugačiji od postizanja dogovora“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da u pregovorima o izbornim uslovima mora postojati kredibilna pretnja bojkotom da bi ti pregovori tekli normalno.

„Mora postojati pretnja da nećete pokusati sve što vam serviraju i zato ’štajkbreheri’, odnosno stranke koje su izašle na izbore 21. juna, nisu kredibilni sagovornici za bolje izborne uslove, jer su oni njima bili dovoljno dobri i u junu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da Narodna stranka smatra da u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima mora postojati kredibilni posrednik i da je to samo Evropska unija.

„Mislim da bi moglo biti napretka u tim razgovorima, jer vlast sebi ne može da dozvoli još jednu rundu nelegitimnih izbora. Stepen zainteresovanosti EU je kud i kamo veći nego ranije. Malo je ljudi očekivalo da će bojkot biti toliko uspešan i da će doneti kristalno jasan rezultat, u smislu da Srbija postane uz Belorusiju jedina zemlja u Evropi bez opozicije u parlamentu. Evropi nije baš prijatno da nastavi angažovanje sa takvom vlašću, koja je sada i formalno hibridni režim, dakle čak ni fingirana demokratija“, rekao je Jeremić.

Upitan o izboru bivše funkcionerke Demokratske stranke Gordane Čomić za ministarku za društveni dijalog, Jeremić je odgovorio da je uvođenje ministarstva za dijalog podjednako smisleno kao što bi bilo uvođenje ministarstva za razmišljanje, a da „ne bi komentarisao kadrovsko rešenje“.

„Mislim da je dosta alarmantan pokazatelj društvene krize to što se uspostavlja ministarstvo dijaloga. Ne pada mi u ovom trenutku na pamet ijedna druga država koja ima nešto slično“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari