Optuženi Jovanović još na lečenju posle pada s merdevina 1Ilustracija Foto: Pixabay/succo

Suđenje Miloradu Jovanoviću koji se tereti za mučenje bošnjačkih civila i ubistvo jednog iz 1992. godine, danas nije održano, jer se optuženi nije pojavio u sudnici.

Prema rečima njegovog branioca, Marka Milovića, optuženi Jovanović se i dalje nalazi na lečenju nakon pada s merdevina. 

Na prethodnom glavnom pretresu, održanom u septembru, Milović je saopštio da je Jovanović pao sa visine od pet metara i da se povredio.  

Milović je na današnjem suđenju dostavio sudu deo lekarske dokumentacije o povredama Jovanovića, i naveo da je njegov klijent na kućnom lečenju, da otežano diše, i da je „jedva izvukao živu glavu”..  

U dokumentaciji Doma zdravlja u Bačkoj Topoli, od 23. septembra ove godine, piše da je Jovanović zadobio naprsnuće rebra.  

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić reagovao je na nedolazak Jovanovića rečima da se radi o odugovlačenju postupka.  

Zbog ovih okolnosti, naredno suđenje je zakazano za 30. novembar ove godine, u 14.30 časova u sudnici 2. 

Podsetimo, Jovanović se tereti da je u svojstvu rezervnog milicajca MUP Republike Srpske, Odeljenje stanice milicije Lušci Palanka, zajedno sa komandirom Slavkom Vukovićem, koji je u međuvremenu preminuo, i drugim nepoznatim pripadnicima civilne i vojne milicije tokom juna i jula 1992. godine vršio protivzakonita odvođenja i zatvaranja bošnjačkih civila, mučio ih, i izvršio ubistvo jednog civila.

Optuženi Jovanović negira ove optužbe, ali je priznao da je nekoliko puta udario jednu privedenu osobu, tvrdeći da to nisu bili udarci koji bi joj naneli bilo kakvu patnju. 

U optužnici piše da je Jovanović civile zatvarao u prostorije Spomen-doma „Simo Miljuš  u Lušci Palanci, gde ih je, s ciljem iznuđivanja informacija o posedovanju oružja ili dobijanja podataka o navodnom organizovanju otpora prema srpskoj vojsci, udarao rukama, vezivao za stolicu ili plafonsku gredu i tako vezane premlaćivao, terao ih da se krste, puze po podu i ljube mu čizme, usled čega je jedan civil preminuo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari