Pjer Emerik Obamejan (©Reuters)
Pjer Emerik Obamejan (©Reuters)

Gde je nestao Obamejan? Pa na levom krilu...

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.10.20. | 09:58

Obamejan pet utakmica bez gola

Hjong Min Son je sinoć protiv Barnlija stigao do brojke od osam prvenstvenih pogodaka. Dakle, Korejac posle šest rundi ima isti učinak kao čitava ekipa Arsenala. Tobžije nisu postigle gol na poslednja dva meča u Premijer ligi, a iz kola u kolo sve su glasnije kritike na račun Mikela Artete koji Pjera Emerika Obamejana uporno forsira na levom krilu. A od rezultata ni traga ni glasa. Gabonac je postigao jedan gol od početka sezone?!

Oba je od sezone 2012/13 kada je u Ligi 1 za Sent Etjen postigao 19 i namestio još 12 golova počeo da se profiliše kao napadačka zver, a sve ono što je radio u dresu Borusije Dortmund i Arsenala do ove sezone potvrdilo je predatorsku narav u protivničkoj trećini terena.

Izabrane vesti

Utakmica sa Lesterom pokazala je da španski stručnjak i dalje misli da će Obamejan ponuditi golove i kreativnost sa levog boka, međutim svaki novi duel uverava u suprotno. Posle lepotice protiv Fulama, nekadašnji pomoćnik Pepa Gvardiole bio je još sigurniji da je premeštanje Gabonca na krilo pun pogodak da će njegova brzina i instinkt ubice na toj poziciji dodatno doći do izražaja.

Uz to Arteta je naumio da slanjem Obe na krilo otvori protor Aleksandru Lakazetu, a to bi imalo smisla da Francuz rešeta protivničke mreže kao što je to činio u Lionu. Počeo je sa tri gola u uvodna tri meča, a zatim je samopouzdanje potonulo, pa je bez učinka u poslednja tri duela.

Koliko statistika 31-godišnjeg napadača trpi zbog udaljenosti o šesnaesterca govori podatak da od potpisivanja novog ugovora koji umesto 14.300.000, predviđa oko 20.000.000 evra godišnje, već pet mečeva zaredom ne zna za gol. To mu se nije dogodilo otkako je stigao na Emirejts, a poslednji put istovetna crna serija snašla ga je 2014. godine kada je nastupao za Borusiju.

Da dodamo samo da je prošle sezone, u prvih šest kola davao u proseku gol po meču, a igrao je špica.

I zašto onda Mikel Arteta jedinog fudbalera Arsenala koji priprada kategoriji “Svetska klasa“ na drži na poziciji na kojoj će ovaj to moći i da potvrdi. To je ono što najviše brine navijače. Ako bez konkurencije najopasniji fudbaler ekipe prethodnih sezona ne postiže i ne namešta golove, kuda plovi Arsenalov brod i koliko je realno završiti sezonu među četiri najbolja i vratiti se u Ligu šampiona.

Veliki broj njegovih premijerligaških golova došao je kao posledica pametnog kretanja i anticipacije u kaznenom prostoru, a igra po krilu ga udaljava od šesnaesterca. Obamejanov potez utakmice protiv Lestera bio je divan centaršut za Beljerina koji je poslao volej ka golu rivala. Uloge bi u budućnosti trebalo da budu drugačije – da Gabonac bude meta centaršuta i da juri voleje i golove.

Arsenal jeste diktirao ritam protiv Lesera, ali dosta o njegovo nastupu govori podatak da su defanzivci David Luiz i Kiran Tirni bili najkreativniji. Luiz je konstanto pronalazio Tirnija dugim dijagonalama iz zadnje linije, a levi bek je slao lopte u kazneni prostor. Međutim, tu je falio upravo Obamejan. Da iskoristi ubrzanje i prvi korak koji gotovo niko u Premijer ligi ne može da isprati i da ćušne loptu u gol.



tagovi

Pjer Emerik Obamejan

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara