Najnovije vesti
Vesti Beograd
ISPRED CRKVE KAO DA NEMA KORONE Veliki broj vernika čeka da uđe u Crkvu Svete Petke na Kalemegdanu (VIDEO)

ISPRED CRKVE KAO DA NEMA KORONE Veliki broj vernika čeka da uđe u Crkvu Svete Petke na Kalemegdanu (VIDEO)

Veliki broj vernika okupio se jutros na Kalemegdanu povodom obeležavanja praznika Svete Petke. Brojni Beograđani su i pored povećanja broja zaraženih i nestabilne epidemiološke situacije u glavnom gradu, stigli u ranim jutarnjim časovima, kako bi među prvima ušli u Crkvu Svete Petke.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Veliki broj vernika na Kalemegdanu Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Veliki broj vernika na Kalemegdanu

Gužve su velike, ali ne kao prošlih godina. Kako javlja reporter "Blica", građani delimično poštuju epidemiološke mere, odnosno većina nosi maske, ali ne uspevaju da održe distancu.

Komunalna milicija je bila na licu mesta i posmatrala da li se mere poštuju među okupljenima. Distanca nije uspevala da se održi u dugačkom redu koji se protezao par stotina metara iznad crkve, ali na samom platou ispred crkve gužve nije bilo. O tome je vodilo računa i sveštenstvo koje je opominjalo vernike da drže distancu i ne prave gužvu.

Takođe, sveštenici kao i studenti sa Bogoslovskog fakulteta koji su pomagali, striktno su vodili računa o merama zaštite. Svi su nosili maske ili vizire, poneki i rukavice, a flaše sa alkoholom su ima stalno bile pri ruci.

Ko je zaboravio masku, mogao je da je kupi ispred same crkve. Pošto na samu liturgiju nije bilo moguće ući bez maske, a broj vernika unutar crkve je bio ograničen. Flašice sa osveštanom vodom, zbog koje je i došla većina vernika, delila se napolju.

Među prisutnima ima građana svih generacija, ali najviše je starijih sugrađana.

SPC danas praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne.